на живо

Кай Хаверц и как всичко започна в... Разград

Голмайсторът във финала на Шампионската лига вкарва първите си голове в европейските клубни турнири във вратата на "Лудогорец"

Reuters

Кай Хаверц е само на 21 години! Кай Хаверц е един от най-талантливите футболисти! Кай Хаверц вкара гол на финала на Шампионската лига! Кай Хаверц помогна на "Челси" да спечели за втори път в историята си Шампионска лига!

Всъщност голмайсторският път на германеца в европейските клубни турнири започва срещу "Лудогорец" в Разград. Но за това след малко.

Кай е роден на 11 юни 1999 г. в град Аахен, който се намира на границите на Германия, Белгия и Нидерландия. Майката на бъдещия футболист Лея е адвокат, баща му Ян - полицай. Той има по-голям брат и по-голяма сестра. Нито един от тях обаче не го насочва към футбола. 

Това прави дядо му Ричард, който го води всеки ден на тренировки в "Алемания" Мариадорф, където е президент. Всеки ден малкият Кай ходи на училище, а след това рита с децата, които са с 2 години по-големи от него. Пътят от тук нататък е ясен - той преминава в по-развитата школа на "Алемания" Аахен. 

"Дядо ме насочи към футбола. Той ми помогна с първите стъпки. И баща ми, и брат ми са минали през това, но мен ме заведе много рано в клуба. Ние сме си футболно семейство. Всички сме луди по футбола", разказва Кай.

В школата на "Байер" Леверкузен няма как да не го забележат. Той е хлапето, която вкарва 3 гола във вратата на "аспирините" при победата на "Алемания" с 8:3 при 12-годишните.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kai Havertz (@kaihavertz29)

По това време Кай е нисичък и съотборниците му често го подиграват за това. Но пубертетът си казва думата! Изведнъж той пораства много бързо и сега е 1,90 м, което го прави страшилище за защитниците.

На 15 октомври 2016 г. Кай прави дебюта си за мъжкия тим на "Байер" и се превръща в най-младия дебютант за тима в Бундеслигата - само на 17 години и 126 дни (рекордът му е подобрен през 2020 г. от Флориан Вирц). На 2 април 2017 г. той вкарва и първия си гол за тима. 

И тук в историята се намесва... "Лудогорец". Кай започва да привлича все повече внимание, както и доверие. Той става неизменен титуляр за "Байер". На 20 септември 2018 г. Хаверц вкарва първите си два гола в европейските клубни турнири. Прави го в Разград, когато "аспирините" гостуват на българския тим в груповата фаза на Лига Европа. 

Снимка: Lap.bg

В 150 мача за "аспирините" Кай успява да вкара 46 гола! 

Германските медии все още споменават как през 2017 г. Хаверц пропуска осмина финала в Шампионската лига срещу "Атлетико" Мадрид през 2017 г., защото е на...  матура. Самият той признава, че заради футбола оставя на заден план образованието си. Майка му е тази, която не спира да му напомня колко е важно да завърши училище. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kai Havertz (@kaihavertz29)

Младокът попада в полезрението на големите. Искат го "Байерн", "Арсенал", "Манчестър Юнайтед", "Барселона", "Ливърпул", но изборът е ясен - "Челси".

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kai Havertz (@kaihavertz29)

На 4 септември 2020 г. Хаверц е представен като ново попълнение на "сините". Той пристига в Лондон срещу сумата от 80 хил. евро. Въпреки че сумата не е шокиращо висока, Кай е най-скъпият футболист за 2020 г. и вторият в класацията, за който от "Челси" дават най-много пари.

До момента младокът е играл в 49 мача за клуба, в които е вкарал 9 попадения. Сред тях е и най-ценното. Голът във вратата на "Манчестър Сити" донесе на "Челси" триумф в Шампионската лига, а Хаверц се превърна в най-младия германец, който бележи във финала на най-престижния европейски клубен турнир.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kai Havertz (@kaihavertz29)

Какво още знаем за Кай, освен че му предстои светло бъдеще?

Сърцето му е заето от красивата София, като двамата предпочитат да не "наводняват" социалните мрежи със свои общи снимки. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kai Havertz (@kaihavertz29)

Футболистът е фен на поредицата "Хари Потър", свири на пиано, обича кучета и... магарета. Дори има две нечифтокопитни, за които се грижи. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kai Havertz (@kaihavertz29)