на живо

Как COVID-19 превърна "най-свирепото дерби" в Германия в "най-странното"

"Борусия" Дортмунд - "Шалке 04" е сблъсък, определян за "майката на всички дербита"

Getty Images

36 километра. Само толкова делят градовете Дортмунд и Гелзенкирхен в Германия. Двете основни икономически артерии на Рурската област. Центровете с идентична история, родили "най-свирепото футболното дерби" в Германия.

Днес ще бъдат положени основите на "новото нормално" за футбола и неговите фенове. Бундеслигата е първото голямо първенство, което се подновява от началото на кризата с COVID-19, и ще има важната задача не само да покаже наченки на излизане от ступора, парализирал спортната общност. Бундеслигата ще бъде за пример. За новия футбол... за липсата на най-важния коз. За футбола без 12-ия играч!

Снимка: Getty Images

По ирония на съдбата първият мач от възобновяването на Бундеслигата е т.н. Revierderby. Сблъсъкът "Борусия" Дортмунд - "Шалке 04", известен като "майката на всички дербита", определян за "най-свирепото дерби".

За масовия фен най-ожесточените спорове в елита на Германия включват отборите на "Байерн" Мюнхен и "Борусия" Дортмунд. Истината обаче е, че съперничеството между тези два гранда се оформя едва през последните трийсетина години. Колкото и близо в таблицата да са двата тима, накрая пак баварците печелят с "5:0"...

Докато Рурското дерби започва още през 20-те години на миналния век, а с всеки изминал сезон терминът "на живот и смърт" за феновете на тези два отбора придобива все по-истински оттенък.

В Германия Дортмунд и Гелзенкирхен са прочути със своето славно минало като центрове на въгледобива и тежката индустрия. Не бихме сгрешили, ако кажем, че повече ги обединява, отколкото ги дели. Жителите на тези два града споделят огромна страст, определят се като футболни фанатици, а феновете са предимно от работническата класа.

Докато религия, икономика и политически различия оформят другите дербита в страната, то за Revierderby има значение само едно: дали си "жълто-черен" или "кралскосин". Няма средно положение.

Домакините отказват да назоват името на съперника. Обръщат се към него с подигравателното "Herne-West" за "Шалке 04" и "Ludenscheid-Nord" за "Борусия".

"Някои фенове казват: "Не ни пука дали ще сме последни в Бундеслигата, стига да победим "Шалке", спомня си бившият вратар на "Борусия" Мич Лангерак, който е част от шампионския тим на Юрген Клоп през 2011 и 2012 г.

Историята на това съперничество започва по времето, когато "Шалке 04" е безспорният номер 1 в Рур. През сезон 1924/25 "кралскосините" побеждават "Борусия" с 4:2 в първия мач със състезателен характер. Това слага началото на две десетилетия нестихваща доминация за тима от Гелзенкирхен.

Основаният през 1909-а отбор на "жълто-черните" трябва да чака до 1947-а, за да свали "Шалке" от трона във Вестфалия.

Един дъждовен следобед променя изцяло начина, по който двата тима приемат местното дерби. През 70-те неприязънта отстъпва място на истинската и постоянна омраза.

Снимка: Getty Images

Във втората половина на миналия век долината на Рур, зависеща от добива на въглища и стомана, се срива икономически. Ефектът се отразява и върху двата клуба, които започват да изостават от останалите в Германия.

Резултатът е формирането на две хулигански групи. През 1979 г. феновете на "Шалке 04" създават "Gelzenszene" - прочуто със своето насилие движение. Три години по-късно в Дортмунд се полагат основите на "Borussenfront".

Финансово затруднените фенове черпят енергия от омразата си едни към други.

Най-важният момент от този безкраен дуел е през 1969 г. На мач в Дортмунд има 50 000 души, а капацитетът на "Rote Erde Stadium" е 42 000. Много фенове са принудени да стоят на тревата покрай тъчлинията, докато треньорите се налага да следят случващото се на терена от лекоатлетическата писта.

Ханс Пиркнер изстрелва гостите напред, а това отприщва хаос. Феновете нахлуват да празнуват на терена. Полицаите опитват да озаптят тълпата с овчарските си кучета, но докато това се случва играчите на "кралскосините" Герд Нойзер и Фриедел Рауш са нахапани по бедрата.

След тези сцени се слагат ограждения на германските стадиони, а агитките на домакините и гостите се разделят в различни краища на съоръженията.

Това съперничество продължава да променя облика на футбола в страната. Следващото дерби е през януари 1970 г., а феновете на "Шалке 04" нямат търпение да вземат своя реванш.

Когато играчите на "Борусия" стъпват на терена, те са посрещнати от четири лъва... взети под наем от близкия сафари парк.

В днешно време в дербитата участие не вземат хищници, но омразата е взе така силна.

През октомври 2013 година футболистите на двата тима са прибрани в съблекалните, след като маскирани фенове от Дортмунд хвърлят ракети на терена. Покрай игрището, където седят семейства, е и вратарят на "Борусия" Роман Вайденфелер, който се разминава на косъм с бомбичка.

Най-голямата трибуна за правостоящи фенове в Европа се намира на "Сигнал Идуна Парк". Емблематичната "Жълта стена" побира 25 хиляди души, които на всеки мач създават неповторима атмосфера и показват хореография, която впечатлява дори хора, които изобщо не се вълнуват от футбол.

През 2005 година ултраси на клуба окачват голям банер на около 50 метра височина, който гласи "Gelbe Wand Südtribüne Dortmund" (Жълта стена Южна Трибуна Дортмунд). Няколко месеца по-късно фенове на "Шалке" влизат с взлом и открадват банера, за да ядосат съперниците си.

През февруари 2009 г. привържениците от Гелзенкирхен го късат и с насмешка обявяват: "Жълтата стена е в ръцете на "Шалке".

"Шалке 04" печели Купата на УЕФА през 1997 г. Седмица по-късно "Борусия" Дортмунд вдига трофея в Шампионската лига. Част от привържениците на "пчеличките" не могат да контролират радостта си и заявяват, че техният успех е по-значим от този на големия им враг.

През сезон 2006/07, два кръга преди края на първенството, "Шалке 04" води с точка пред "Щутгарт". "Кралскосините" обаче гостуват на "Борусия", който се намира в средата на таблицата и няма за какво да играе, освен за съсипването на мечтата на съперника си. Домакините печелят с 2:0, а титлата отива при "Щутгарт".

По-късно феновете на "жълто-черните" вдигат плакат, на който тогавашният спортен директор на "Шалке 04" Руди Асауер е изобразен до титлата, а надписът гласи: "Гледай, но не докосвай".

Днес на "Сигнал Идуна Парк" ще бъде пусто. Няма да се чуват песните на феновете, няма да има жлъчни подмятания от трибуните. Но играчите ще се хвърлят за всяка топка, не само заради себе си, но и заради честта на своя град.

Диви фенове, огньове, хореография, правото да се хвалиш след последния съдийски сигнал (в момента "Шалке" води с 60:52 победи срещу "Борусия") - това известно дерби си има всичко.

Снимка: Getty Images

И да, изглежда напълно нормално Бундеслигата да се върне към живот именно с "майката на всички дербита". Въпреки пандемията от коронавирус.

В момента "Борусия" се намира на второ място, като изостава с четири точки от лидера "Байерн". "Шалке 04" е на шесто място.

Това ще бъде най-странното дерби в историята на този почти вековен спор. Коронавирусът остави своя отпечатък върху сърцето на германския футбол - долината на Рур. Но докато има фенове, макар и само пред екраните, това сърце никога няма да спре да бие!

Наздраве за футбола! Бундеслигата започва отново... но без своя чар - върлите си и винаги търсещи креативност фенове.

Страх, който не би дръзнал да се появи дори в най-лошия кошмар на футболния запалянко.