на живо

Как коронавирусът изпепели големите планове на Джокович и Федерер

Перфектният завършек на кариерата на Роджър отиде в кошчето за боклук

Тенисът, по подобие на останалите спортове, пострада изключително тежко от пандемията с коронавирус. Календарът тотално се обърка, ранкингът беше замразен, а турнирите навсякъде по света спрени.

За момента може да се надяваме надпреварите на ATP и WTA да се възобновят на 13 юли, но това е доста съмнително. Има реална възможност до края на годината да не се изиграят турнири, а това тотално променя плановете на двама големи в играта - Новак Джокович и Роджър Федерер.

Сърбинът спечели единствения изигран този сезон турнир от Големия шлем - Аустрелиън Оупън, и беше в серия от 18 победи преди коронавирусът да спусне завесите на тениса. Ноле беше се прицелил в изравняването на постиженията си от 2011 и 2015 г.

Преди 9 години той направи 41 поредни мача без загуба и завърши 2011-та с резултат: 70 победи, 6 поражения и 10 титли, включително трите големи трофея - от Аустрелиън Оупън, "Уимбълдън" и US Open. През 2015 г. сърбинът отново беше победител в тези турнири, но завърши сезона с по-добри показатели от предишния случай - 82 победи и 6 загуби.

След като спечели 79-ия трофей в кариерата си в Дубай в края на февруари, 32-годишният тенисист не на шега заяви: "Една от целите ми този сезон е да го завърша като непобеден. Не се шегувам".

Рекордите от 2011 и 2015 г. със сигурност няма да могат да се повторят. Причината е липсата на мачове, както и отменянето на "Уимбълдън", където щеше да защитава спечелената титла миналата година. Освен това, "Ролан Гарос" беше изместен за седмицата след US Open. Това означава натоварена програма, подготовка и игра на две коренно различни настилки. За капак, клейът не е специалитет на Ноле, което се доказва и с факта, че само веднъж е вдигал трофея от "Ролан Гарос".

"Най-големият губещ от ситуацията е Джокович", заяви тенис легендата Матс Виландер пред френското издание "Екип". Има обаче още едно голямо име, което губи от орязания календар и това е Роджър Федерер. Неостаряващият швейцарец все още не е говорил открито за това кога ще спре със спорта, в който той дълго е господствал, но се твърди, че имал ясен план това да се случи през 2020 г.

Този план включваше участие на турнирите от Големия шлем, пропускане на по-малките надпревари, участие на олимпийските игри в Токио, както и на организирания от Маестрото "Лейвър къп" в Бостън.

Финалният акорд на неговата ракета трябваше да бъде у дома, пред родна публика в Базел през октомври и вече на 39-годишна възраст. Сега този план ще трябва да бъде изместен с година, ако иска отново да усети тревата на "Уимбълдън" и да направи последен опит да спечели единственото липсващо парченце от неговата витрина - златен медал от олимпийски игри. Остава въпросът дали възрастта и времето ще пощадят Роджър да изпълни своя план за 2021 г.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: