на живо

Олимпийското село - кражби и запушени тоалетни

Организаторите са притиснати от времето

Getty Images

Олимпийското село в Рио де Жанейро отвори врати 11 дни преди началото на игрите. То е разположено на 1,5 км от парка, в който са изградени по-голямата част съоръженията, които ще приемат отделните дисциплини от календара на олимпиадата.

Снимка: Getty Images

Селото за спортисти в Рио е едно от най-големите в историята на летни игри. 3604 апартамента в 31 сгради ще приемат 10 500 атлети и още хиляди технически лица от цял свят, а за техния комфорт ще се грижат около 13 000 служители и доброволци.

Още с пристигането на първите делегации в Рио обаче се появиха нови проблеми за организаторите на игрите.

Част от спортистите заклеймиха олимпийското село като „необитаемо”, а сякаш полицията в Рио спи. Обирите зачестяват, а жертва на крадците стана дори българската делегация. Борецът Николай Байряков, който се състезава в категория до 85 кг на класическия стил, се сбогува с два мобилни телефона.

Незавършени спални помещения, висящите кабели и запушените тоалетни посрещнаха австралийската делегация. „Кенгурутата” бяха от първите, оплакали се от условията и се преместиха извън селото. Но те далеч не бяха единствените.

Великобритания, Нова Зеландия, САЩ също бойкотираха олимпийското село, търсейки по-добри условия за подготовка и спокойствие за своите атлети.

Австралийците все пак се завърнаха в селището, но спокойствието им бе кратко. В сградата им се разрази пожар, предизвикан от захвърлена в боклука неизгасена цигара.

Баскетболистът Андрю Богът пък публикува снимка в една от социалните мрежи, на която поправя завесата на банята: „ Така ще можем да се изкъпем, без да наводним мястото”, пише той.

Снимка: Twitter

Междувременно аржентинците се оплакаха от ниското налягане на водата в баните. А състоянието на пералните помещения, както и от голямото количество прах, останал след извънредните довършителни работи на работниците, сериозно притесни останалите делегации.

В блока на Китай има счупени тоалетни и запушени мивки. Освен това азиатските състезатели се оплакват и от качеството на храната.

Притеснени от сроковете, домакините наеха допълнително около 600 работници, които правят всичко по силите си да завършат докрай апартаментите и да ги преведат в нормален за ранга на този спортен форум вид.

Ден преди началото на летните игри ситуацията в олимпийското село започна да се нормализира, а дали организатори ще съумеят да се справят навреме с възникналите проблеми, предстои да видим.