на живо

Колко плащат американците за олимпийските си медали

Всяко отличието струва скъпо на неговия притежател

Getty Images

Тя спечели сърцата на милиони зрители по света. На олимпийските игри в Рио изгря звездата на талантливата Симон Байлс. 19-годишната американка спечели 5 олимпийски медала в дебютното си участие на най-големия спортен форум на планетата – 4 златни и 1 бронзов. Но титлите й си имат цена. Когато се прибере в САЩ Байлс ще трябва да заплати на държавата данъци от порядъка на 43 560 долара.

Но младата гимнастичка не е единствената. Колегите й медалисти от делегацията на САЩ също ще трябва да платят за постижения си в бразилската столица.

Снимка: Getty Images

Отличията на американския отбор се облагат с т.нар. „данък победа” – това е данък, който се прилага едновременно върху възнагражденията, които атлетите получават от олимпийския си комитет и върху стойността на олимпийските си медали.

Защо трябва да плащат данък за успеха си?

Американските спортисти получават бонус от олимпийския си комитет за всеки спечелен медал от Рио 2016. Шампионите прибират 25 000 долара, сребърните медалисти – 15 000, а бронзовите – 10 000 долара.

Тези пари се облагат като доходи, по същия начин, по който и печалбите от лотарията.

Освен това за медалът също се плаща такса. Стойността на данъка е в зависимост от материала, от който е изработен.

Златните отличия са изработени предимно от сребро и са много леко позлатени. Те се оценяват на около 600 долара. Сребърните струват близо 300, а бронзовите – едва 4 долара.

Ако приемем, че спортистът е работник с висок доход, то той трябва да плати около 39,6% върху общата стойност на изплащането на медалите и парични премии.

Снимка: Getty Images

Гражданите на Щатите, които настояват за реформи в тази сфера, са изчислили, че златен медалист от Рио има задължения към държавата в размер на 9 900 долара, сребърен – 5 940, а бронзов – 3 960. И това е само, ако спортист е спечелил само един медал от олимпийските игри.

Атлети като Майкъл Фелпс и Симон Байлс, които завоюваха по няколко отличия, ще трябва да се разделял с много повече средства.

Според анализатори, Куршумът от Балтимор ще спечели от игрите 55 млн. долара, което означава, че данъците му ще са около 55 000 долара.

През последните четири години политици, спортисти и обикновени фенове водят дебати до колко това е приемливо.

Защо атлети, които работят много здраво, за да представят страната достойно и да спечелят медал, са длъжни да плащат за успеха си?

Снимка: Getty Images

През юли Сенатът предложи да се гласува за премахване на облагането с данъци на медали от олимпийски и параолимпийски игри.

„След успех и изстрадана лична победа не е правилно САЩ да посреща спортистите си с такива такси”, каза сенатор Шумър.

Той отбеляза, че повечето държави субсидират подготовката на своите спортисти и не облагат с данъци постиженията им.