на живо

Защо коронакризата удари по различен начин "Реал" Мадрид и "Барселона"?

Нито един клуб в световен мащаб не остана незасегнат от пандемията

Финансовата криза, настъпила заради пандемията от коронавирус, не пожали нито един испански клуб. При някои отбори резултатът е катастрофален. При други, като "Реал" Мадрид например, ситуацията не е толкова плачевна.

Загубите ще продължат и през 2021 г. При всеки клуб, в зависимост от големината и популярността му, те са различни. И докато шампионът "Реал" Мадрид приключи финансовата година на плюс, макар и от само 300 000 евро, то при "Барселона" пропуснатите ползи са в размер на 200 млн. евро.

За да остане на повърхността, "Реал" трябваше да приложи внезапни мерки като намаляване на заплатите на персонала с 10%. Това засегна и звездите на тима Еден Азар и Серхио Рамос, които получават най-големите възнаграждения.

Освен това, "Реал" опита да адаптира и трансферната си политика спрямо ситуацията, тъй като взе и дългосрочен банков заем, с който финансира модернизацията на "Сантяго Бернабеу". Вероятно и през този трансферен прозорен в тима няма да пристигне нито едно голямо име.

Тези действия на ръководителите на Кралския клуб намалиха влиянието на кризата при отсъствието на най-големия капитал - феновете.

Привърженици не влизат на стадионите нито за мачовете, нито за организирани турове на "Бернабеу". Междувременно "белите" отложиха и част от спонсорските си сделки.

Снимка: Reuters

Като се удари чертата, "Реал" е с приходи от 681.2 млн. евро, което е с 59.1 милиона (8%) по-малко спрямо предната финансова година. Близо половината от сумата идва от търговска дейност и "други".

И ако реалността изглежда зле за клуб от ранга на кралския "Реал", то за "Барселона" тя е плашеща. Каталунският гранд е потънал в заеми и финансови неприятности, а пандемията просто показа, че клубът е твърде неорганизиран.

За последната финансова година "Барселона" увеличи двойно дълговете си и те вече са 488 милиона евро. Приходите са 855 милиона евро, но това е с над 200 милиона по-малко от прогнозните 1 милиард и 59 милиона евро преди COVID-19.

Снимка: Reuters

Освен пандемията, заради която трябваше да бъдат затворени и официалните магазини на клуба, сериозен ефект върху приходите имаше и неочакваното желание на звездата Лионел Меси да напусне "Камп Ноу". А и футболистите доста се противиха преди да се съгласят на орязване на заплатите.

Глътка свеж въздух за големите риби е участието им в Шампионската лига. Макар приходите през този сезон да са по-малко, и "Реал" и "Барса" продължават във фазата на директните елиминации. Колкото по-напред стигнат, толкова повече парички ще влязат в клубните им каси. Остават и надеждите за завръщането на феновете на стадионите в течение на годината.

Снимка: Reuters

"Реал Сосиедад" може да се надява на бонус от участието си в Лига Европа, макар че приходите ще са значително по-малко за тима от Сан Себастиан, който и без това има скромен бюджет.

Снимка: Reuters

В края на 2020 г. стана ясно, че за първи път в историята "Реал Сосиедад" разполага с по-голям бюджет от баския си съперник - "Атлетик" Билбао. Двата тима тепърва трябва да определят носителя на Купата на краля. Срещата бе отложена във времето заради COVID-19, тъй като отборите искат да играят пред феновете си... когато и да бъде възможно това.

Снимка: Twitter

Въпреки липсата на продажба на билети и фен артикули, откъдето идват най-големите приходи за тимове от техния ранг, от "Реал Сосиедад" отчетоха 3 милиона печалба. Президентът на "Атлетик" Айтор Елизеги обаче обяви 20 милиона загуби. В касата на тима от Сан Себастиан се вляха свежи пари от продажбата на Диего Йоренте на английския "Лийдс".

Снимка: Reuters

През 2019 г. Испанската футболна федерация подписа 3-годишен договор за 120 милиона евро със Саудитска Арабия за провеждането на турнир с четири отбора за Суперкупата на Испания. Въпреки че тази година заради пандемията трите мача ще бъдат в Андалусия, то 7-те милиона за телевизионни права си остават непроменени и със сигурност част от тях ще стигнат и до клубовете.

Турнирът за Суперкупата на Испания започва тази вечер с първи полуфинал между "Реал Сосиедад" и "Барселона". Срещата е от 22 ч. по bTV Action.

Снимка: Reuters

Утре (четвъртък) по същото време може да гледате другия полуфинал между "Атлетик" Билбао и "Реал" Мадрид. Финалът е в неделя (17 януари) от 21:30 ч. по bTV Action.