на живо

Косово - футболна мечта и разделени братя

Или защо Валон и Ветон Бериша ще защитават цветовете на различни държави

Косово мечтаеше за правото да се състезава на големи футболни форуми откакто обяви независимостта си през 2008 г. Едва през месец май обаче получи така желаното разрешение. Малката балканска страна, чието съществуване все още не е признато от доста държави, стана 210-ият член на ФИФА.

Голяма част от играчите, които произхождат от Косово, логично се състезават за други страни. Затова световната централа трябваше да издаде специално позволение те да бъдат картотекирани и да защитават цветовете на родината си. 

Като малки братята Бериша – Валон и Ветон, мечтаели за футболна кариера в голям европейски гранд и пренасяли бляновете си на училищното игрище.

Но тогава те не подозирали, че години по-късно ще бъдат изправени пред една от най-големите житейски дилеми – за коя държава да се състезават.

Валон преминава през всички нива на футбола в Норвегия – от детските формация до националния отбор, където има 20 международни мача и отбелязва един гол. От 2012 г. той е собственост на австрийския „Ред Бул” Залцбург.

Преди години отказва оферта от „Манчестър Сити”, защото се чувства прекалено млад и не иска да се отделя от семейството си. По същото време към него има интерес и от друг английски тим – „Челси”.

22-годишният Ветон е нападател на втородивизионния немски „Гройтед Фюрт”. Също като батко си, изминава дългия път до представителния тим на "викингите".

След продължително премисляне на създалата се ситуация, братята Бериша решават – единият да се бори за страната на прадедите им, а другият - за държавата, в която са израснали.

„Беше трудно решение не само заради нас, но и заради семейството ни - спомня си Валон - И двамата сме играли за Норвегия, но тук не става дума за собствените ни кариери. Беше важно да решим което е най-доброто за всеки един поотделно".

"Винаги ще съм благодарение на Норвегия за възможностите, които ми даде, но съм свързан с Косово", споделя той.

Полузащитникът добавя, че два пъти в годината пътува до родния край, където част от близките му все още живеят: „Разпознават ме. Местните обичат футбола”.

„За Косово е изключително важно да има национален отбор. Страната се развива, условията се подобряват и хората имат все по-нормални работни места. Искам да помогна на Косово с каквото мога", разказва футболистът на "Ред Бул".

Но преди да облече екипа на Косово, Валон трябваше да изчака специалното разрешение от ръководителите на ФИФА, които да одобрят молбата му.

„Бях кълбо от нерви. Петима мои съотборници получиха потвърждение, само моето име още не бе обявено официално. Стоях и чаках в продължение на 5 или 6 часа и когато най-накрая ми казаха добрата новина, не знаех къде се намирам от щастие. Това бе облекчение не само за мен, но и за цялото ми семейство и за всички, които познавам”, разказва той.

Съдбата на Валон и Ветон Бериша не е прецедент. Братята Джака – Гранит и Таулант, играят съответно за Швейцария и Албания и дори се изправиха един срещу друг на Евро 2016 във Франция.

Други играчи с произход от Косово - например Джердан Шакири и Валон Бехрами, се състезават за чужди национални отбори, защото доскоро родината им не беше опция.

Вратарят Самир Уйкани и албанските национали Амир Рахмани, Албан Мехар, Херолинд Шалар и Милот Рашицал избраха да бранят честта на малката балканска държава.

Със състав, събран в последния момент, Косово постигна историческо 1:1 като гост на Финландия, а голът бе дело именно на Валон Бериша.

В четвъртък на най-новия член на ФИФА предстои първи домакински мач от световните квалификации срещу Хърватия, но тъй като националният стадион в Прищина все още се реновира, двубоят ще бъде изигран в Албания.

За Валон и цялото семейство Бериша това е момент, за който дори не са мечтали: „Толкова сме развълнувани. Наясно сме, че ще е труден мач, но това е нещо, което до преди няколко месеца мислехме за невъзможно”.

„Цялата държава ще ни подкрепя и затова искаме да се представим достойно. Да, пътуването ни тъкмо започва, но искаме да извлечем най-доброто от него”, завърши 23-годишният полузащитник.