на живо

Кристиано Роналдо срещу Йозеф Бицан - кой всъщност е №1?

Статистическо разминаване стана причина за спорове относно най-резултатния във футбола

Кристиано Роналдо вече е най-резултатният във футбола за всички времена... може би. Късно снощи португалецът отбеляза 760-ия гол в кариерата си и бе с основна заслуга "Ювентус" да стане супершампион на Италия за рекорден девети път.

Дали обаче Роналдо наистина е над всички според статистиката? Отговорът е: не точно. Объркването идва от данните за броя попадения на легендата Йозеф Бицан.

Според статистиците от авторитетната Rec Sport Foundation... Бицан има приблизително 805 гола в 530 мача. Информация, към която и ФИФА се придържа в свой материал за него.

Бицан, чиято кариера се развива в периода 1931-1955 г., носил екипите на 6 клубни отбора, сред които "Рапид" Виена и "Славия" Прага. Играл е за австрийския национален отбор, както и за чехословашкия.

805-те попадения до името му в някои статистики обаче включват 27, отбелязани за дублиращия тим на "Рапид" и срещу аматьори. Признати са и 19, които той всъщност е вкарал в неофициални международни мачове.

Снимка: Асен Бакалов

Ако премахнем последните, Бицан има 759 попадения в 495 мача. Не можем да бъде съвсем сигурни и за това, тъй като статистическите данни за периода са неточни и непълни. Например - липсва информация за изявите му във втора дивизия на Чехия.

Част от водещите статистици смятат Роналдо за №1 и поради друга причина. Ако от футболната централа приемат, че Бицан има 805 гола, трябва да се съгласят и с Пеле, че е отбелязал 1283 попадения, както твърди самият той в описанието на акаунта си в социалната мрежа "Инстаграм". Към настоящия момент във ФИФА смятат, че Краля на футбола е автор на 757 гола.

През 2007 г. друго бразилско футболно величие - Ромарио, отпразнува своя гол №1000. Част от тях обаче също са в юношески мачове, контроли и дори бенефиси.

Заключението: Роналдо вероятно е най-резултатният в официални двубои, никой обаче не може да каже със сигурност. Знаем само, че големият му съперник Лионел Меси изостава с 41 гола. Аржентинският гений има 719 с "Барселона" и националната фланелка в една ера, в която нищо не убягва на статистиците и място за спорове няма.