на живо

"Лъвовете", които танцуват на "Лебедово езеро" (ВИДЕО)

Тайната на "Йостерсунд" е в уникалния подход за сплотяване на колектива

Заедно те пишат книги, правят изложби и представят на сцена балета "Лебедово езеро" по музика на Чайковски. Раздават безплатни билети за своите мачове на бежанци и ги канят на тренировките си. Дори започват да патрулират по улиците на града през нощта, за да помагат на местните жени да се приберат безопасно у дома.

Те не са просто поредните футболисти. Не, те са играчите, които защитават цветовете на "Йостерсунд" - малък шведски отбор, в щаба на който има бивш полковник-лейтенант и един "странен" треньор от Англия.

"Много от тях бяха изхвърлени от бившите си отбори. Като остатъци от храна, които хората не мислеха за "достатъчно добри". Когато ги събрахме при нас те се превърнаха в отлични играчи", разкрива председателят на клуба Даниел Киндберг.

Само преди шест години "Йостерсунд" гние в четвърта дивизия на Швеция, играейки мачовете си пред по-малко от 500 души.

Три промоции за пет сезона са достъчни за футболния тим да извърви целия дълъг път до елита на страната за първи път в 21-годишната си история. 

През април 2017 г. отборът вдига първия си значим трофей - Купата на Швеция, и това слага началото на голямото му пътуване.

Футболистите печелят средно около 800 долара на седмица, но "играят като лъвове". Усилията им са възнаградени и през лятото те елиминират турския гигант "Галатасарай" и гръцкия ПАОК, за да се класират за първи път за групите на Лига Европа.

Огромният им успех се дължи на талант, усилени тренировки и... уникален подход за сплотяване на колектива.

Киндберг и треньорът Греъм Потър създават Културна академия. В нея те не само изграждат спортната личност на играчите, но и дават хляб за душите им.

Заедно създават атмосфера, която няма да видите никъде другаде. Нито един човек - без значение дали е играч със статута на звезда в тима, част от персонала, офис работник или дори ръководител, не може да се измъкне от ежегодните представления в местния театър.

"Провеждаме серия от семинари, след което имаме представления на сцена пред публика" - обяснява Киндберг - "Чрез тази академия се стремим да направим всеки един по-добър. Използваме я като метод за трениране на смелостта и вземането на решения. Защото приоритет номер 1 си остава печеленето на мачове".

В името на успешното представяне на целия отбор всички в клуба са въвлечени в странични и изключително културни занимания.

Нетрадиционният подход вече дава резултат - шведският тим е една от най-приятните изненади в Лига Европа до момента. Греъм Потър е единственият англичан, който води тим в евротурнирите този сезон. С две победи и едно равенство "Йостерсунд" е лидер в групата в конкуренцията на далеч по-именитите "Атлетик" Билбао и "Херта" Берлин. Дори "Зоря" Луганск има повече опит на голямата сцена от "Йостерсунд".

Председателят на клуба Киндберг е убеден, че неговият тим ще продължи победния си път и дори ще вдигне трофея в Лига Европа. Прекалено смело твърдение, но само глупак би отписал отбор, който вече е постигнал толкова много.