на живо

"Майкъл Джордан на "Манчестър Юнайтед": Комплиментите за Кристиано Роналдо

Оле Гунар Солскер не пести похвали за звездата на тима

Instagram

Трудно е да сравняваме двама велики спортисти - от една страна звездата на футболния "Манчестър Юнайтед" Кристиано Роналдо, а от другата - легендата на НБА Майкъл Джордан. 

Кой е по-велик? Едва ли има еднозначен отговор. Ясно е, че и двамата имат милиони фенове по цял свят. Общото помежду им намери мениджърът на "Манчестър Юнайтед" Оле Гунар Солскяер след равенството 2:2 с "Аталанта" в четвъртия кръг на груповата фаза на Шампионската лига.

"Всички си имаме някакви роли в отбора и тази на Кристиано е да вкарва голове. Не бяхме щастливи от факта, че получихме два гола. Той блести в тези моменти. Сигурен съм, че "Чикаго Булс" нямаха нищо против да имат Майкъл Джордан в състава си. Понякога отборите имат такива играчи. Затова те играят в "Манчестър Юнайтед" и са шампиони с "Чикаго Булс". Кристиано става все по-добър, чувства се по-добре. Все пак не проведе пълна предсезонна подготовка с нас. Сега е по-добре", заяви Солскяер след мача. 

Всъщност не за първи път някой прави сравнение между Роналдо и Джордан. Двамата си приличат по лидерските качества, по желанието за победа и естествено по огромните заслуги, които имат за успехите на своите тимове. Джордан е 6-кратен шампион на НБА с "Чикаго Булс", като всеки път печели приза за Най-полезен играч. Роналдо има 5 награди "Златна топка", а с различните отбори, в които е играл, е печелил 5 пъти Шампионска лига (веднъж с "Манчестър Юнайтед" и 4 пъти с "Реал" Мадрид) и е бил шампион на Англия, Испания и Италия.

Снимка: Reuters

Бившият съотборник на португалеца в "Спортинг" Лисабон Родриго Тейо заяви преди време:

"Манталитетът на Кристиано беше напълно различен в сравнение с този на обикновеното 17-годишно момче. Когато играхме джаги, той беше най-добрият, когато играхме билярд - отново беше най-добрият, когато вдигахме тежести във фитнеса - той винаги взимаше най-тежките. Напомня ми за манталитета на Майкъл Джордан - винаги воден от състезателния си инстинкт и конкурентноспособен във всичко"

Снимка: Getty Images

Авторитетният американски журналист от ESPN Майкъл Уилбън наскоро заяви, че завръщането на Роналдо на "Олд Трафорд" в началото на сезон 2021/2022 му напомня на 1995 г., когато Въздушния облече отново екипа на "Чикаго Булс" след кратко "пенсиониране" и неуспешен опит в бейзбола. 

"Трансферът е като завръщането на Джордан в "Булс". Това е нещо много голямо за Европа", анализира Уилбън.

Снимка: Reuters

Самият Роналдо също се е сравнявал с американската баскетболна легенда. Преди време с екипа на "Ювентус", когато се извиси за пореден път над противниковата защита, за да играе с глава, португалецът написа в своя профил след мача "CR7 AIR JORDAN".

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Cristiano Ronaldo (@cristiano)

В социалните мрежи не липсваха и недоволни от сравнението между Роналдо и Джордан. 

Според журналиста Алекс Ричърдс от "Мирър", баскетболистът е имал зад себе си работещ отбор, стабилен треньор и добри съотборници, докато Роналдо трябва да се справя с талантливи, но слаби индивидуалисти и да "носи на гърба си" целия хаос в "Юнайтед".

"Кристиано Роналдо ще бъде като Майкъл Джордан само, ако в защита играе като Паоло Малдини", пише друг скептик. 

От друга страна имаше и обидени фенове на португалеца.

"Не мога да приема сравнението между Роналдо и Джордан. Джордан игра за един отбор в една държава. Роналдо игра за различни тимове в различни държави и се изправи срещу много повече съперници"

Сравнението между Роналдо и Джордан като успехи едва ли може да е обективно. Все пак двамата дори не се занимават с един и същи спорт.

Със сигурност може обаче да кажем, че бившият баскетболист се справя доста добре с влагането на парите си. Богатството му се изчислява на 1,2 млрд. паудна. Роналдо за сега може да се похвали "само" с 367 млрд. паунда. 

Снимка: Getty Images

И ако трябва да обобщим ситуацията, то най-добре да го направим с публикация на Роналдо от юни 2019 г. Тогава той и Майкъл Джордан се срещнаха. 

"Ние творим история", написа португалецът.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Cristiano Ronaldo (@cristiano)