на живо

"Милан" с втора поредна грешка в преследване на титлата

"Росонерите" рискуват да бъдат свалени от първото място в Серия "А"

Reuters

"Милан" завърши 1:1 при домакинството си на "Удинезе" в първия двубой от 27-я кръг на Серия "А". По-малко от седмица, след като не спечели като гост на последния в класирането "Салернитана", лидерът се провали срещу шестнайстия в таблицата, и то пред над 40 хил. тифози по трибуните на стадион "Сан Сиро". "Росонерите" защитаваха минимална преднина до средата на второто полувреме, но допуснаха изравняване, след което не показаха достатъчно характер и вяра, за да се поздравят с успех. Грешката отново поставя под съмнение способноста на "Милан", игрова и психологическа, да спечели шампионата.

Снимка: Reuters

Двубоят започна с пет минути закъснение - в 19:50, вместо в 19:45 ч., като призив за преустановяване на военните действия в Украйна. Това ще се случи и на всички останали двубои от кръга.

Тимът на Стефано Пиоли поведе в 29-ата минута с гол на Рафаел Леао. Португалецът вкара осмия си гол в калчото за сезона, след като получи добро подаване от Сандро Тонали и спечели съревнованието за позиция с централния защитник на съперника Родриго Бекао. Леао се разписа в трети от последните четири двубоя на клубния си тим, а също така се превърна във втория футболист в историята на "Милан", реализирал шампионатен гол във всеки от седемте дни на седмицата, след Андрий Шевченко.

Още в началото на второто полувреме "червено-черните" позволиха на "Удинезе" да подобри играта си и след няколко колебливи намеси в защита, в 66-ата минута гостите стигнаха до изравнителен гол. Разбъркване в наказателното поле след странично хвърляне доведе до акробатично подаване на Роберто Перейра, а друга резерва Дестъни Удоджи едва докосна топката на сантиметри пред голлинията. При попадението останаха съмнения за игра с ръка на атакуващия полузащитник, но очевидна такава все пак не бе открита от ВАР.

Снимка: Reuters

До края "Милан" не само, че не създаде добри голови положения, но дори позволи няколко отлични контраатаки на съперника си, а Майк Менян спаси удар на Жерар Деулофеу в добавеното време. След последния сигнал за край на двубоя "росонерите" насочиха гнева си към рефера Матео Маркети, твърдейки, че той е трябвало да назначи повече от петте минути добавено време, след като преди това футболистите на "Удинезе" използваха всяка възможност да забавят темпото на игра. Всъщност, Маркети допусна най-сериозната си грешка през първото полувреме, когато вместо авантаж при обещаваща контраатака на "Милан", отсъди нарушение срещу играч на домакините.

Снимка: Reuters

За първи път от декември 2020 г. "Милан" не спечели два поредни мача срещу отбори, заемащи място в последната петица на таблицата. "Росонерите" и ''зебрите" поделиха точка в трети пореден двубой помежду им, като за последно през сезон 2010/11 и двата им мача от шампионата бяха завършвали при равенства. "Удинезе" може и да остава с едва една победа при гостуване на "дявола" в последните 15 сезона, но също така е загубил само два пъти в последните пет срещи от тази серия.

"Милан" запазва първото си място в класирането с 57 точки, но "Интер" (54 т.) може да измести градския си съперник, ако спечели гостуването на "Дженоа" в петък вечер. Идния вторник двата гранда са съперници в първи полуфинален двубой за Купата на Италия. "Удинезе" се изкачи на 15-о място с 26 точки, но продължава да бъде само на четири точки пред първия тим в зоната на изпадащите.