на живо

Мортеза Мерзад - великанът параолимпиец

Иранският национал по волейбол от седнало положение е с ръст от 246 см

Мортеза Мерзад е параатлет. Той е на 28 години и със своите 246 см e вторият най-висок жив човек на планетата. Преди него, с 251 см, е само турчинът Султан Кьосен.

Той е част от отбора на Иран по волейбол от седнало положение и една от най-важните фигури за тима, който е шампион в пет от последните седем издания на параолимпийските игри. 

В седнала позиция спортистът достига 193 см и това до голяма степен обяснява защо Иран не е загубил нито гейм в Рио до момента.

Необикновеният размер на Мерзад се дължи на заболяването акромегалия, което се причинява от свръхпроизводството на хормон на растежа. Симптомите на болестта са уголемени крайници, а понякога нарастване на челюстта, челото или носа.

До 16-годишна възраст Мортеза се развива нормално, но при падане с колело наранява таза си. 

По това време той е висок 190 см, но след инцидента десният му крак спира да се развива и в момента е с 15 см по-къс от левия. Ръката му е дълга 27 см.

Преди пет години селекционерът на националния отбор на Иран по волейбол от седнало положение - Хади Резаеи, вижда Мерзад по телевизията и го кани в отбора: "Дадохме му възможността, която той чакаше от дълго време", спомня си треньорът.

"Истината е, че преди да стане част от отбора хората го гледаха странно. Сега, той вече е известен и когато го срещнат по улиците всички му се радват и искат да се снимат с него. Той се превърна в шампион", завършва Резаеи.