на живо

Най-вкусната кражба от "Байерн" Мюнхен (ВИДЕО)

През 2016 г. мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп започва революция

Лятото на 2016 г. Юрген Клоп е хванал здраво юздите в "Ливърпул" няколко месеца след пристигането си на "Анфийлд". Промените вече са започнали... и стават все по-осезаеми. В лицето на високия германец жадните за титла фенове на "Ливърпул" виждат Месия. И той е готов да върне "Ливърпул" към славните му години, използвайки нетрадиционните си възгледи за gegenpressing, психология, мотивационни срещи и... още нещо.

На предсезонната подготовка на мърсисайдци в Пало Алто, Калифорния пристигат две нови лица директно от "Байерн" Мюнхен. Първото е Андреас Корнмайер - новият фитнес треньор, а второто е далеч по-изненадващо и непознато - жена на име Мона Немер. Новият главен диетолог на клуба.

Първоначално Клоп решава да не представя Мона на играчите. Той иска да види реакцията на футболистите към промените в менюто. Мениджърът признава, че в предсезонната подготовка играчите ядат често, по много и го правят с бързи темпове. А той просто иска възпитаниците му да забавят темпото и да вдигнат глави от телефоните си.

Затова изненадата на Клоп е огромна, когато два дни след появата на Немер футболистите се редят пред салатения бар, който е отрупан с богат и разнообразен асортимент.

"Те консумираха невероятна храна. Тя ги спечели веднага", казва тогава Клоп.


Почти три години по-късно "Ливърпул" прави един от най-успешните си сезони. "Червените" са в челото на подреждането във Висшата лига и за втора поредна година са на осминафинал в Шампионската лига.

Според Клоп, тимът върви в правилната посока, но има една фигура, която вече е достигнала върха - Мона Немер.

"В това отношение сме на първо място. Вече сме добри в много направления, но единственият ни човек, който вече е от световна класа е Мона Немер. Тя създаде ново професионално поле за действие, което преди това не съществуваше във формата, в която тя упражнява професията си.", казва мениджърът в специално интервю за ZDF.

Немската телевизия е единствената чужда медия, която получава достъп до кухнята на мърсисайдци. Това най-вероятно се случва в резултат на добрите взаимоотношения между ZDF и Клоп, който прави фурор като анализатор за държавната телевизия по време на световното първенство в Германия през 2006 г.  

"Ние даваме съвети във всички направления. Хранене, кухня, антидопингови мерки, кооперативност в работата с лекарите, кръвна картина и най-вече индивидуализация в подхода. Опитваме се да покрием всички нива по отношение на необходимост от храна при тренировки, по време на пътуване, в автобуса до стадиона. Навсякъде трябва да е налице еднакъв стандарт и едни и същи условия.", разказва Немер.

Мона управлява тим от 26 души, сред които e и главният готвач на "Ливърпул".

Всички са впечатлени от знанията и ентусиазма на Немер. Тя е диетолог, но има и завършен пълен курс за готвач.

През 2009 г. става готвач в младежките футболни академии на Германия. Работата й е оценена от Матиас Замер, който тогава е изпълнителен директор на Германския футболен съюз. Замер я препоръчва на Хосеп Гуардиола и през 2013 година тя започва работа в "Байерн" Мюнхен.

Клоп се свързва с нея през 2016 г., а първоначално тя си мисли, че той я търси, за да получи сведения за играчите или за баварския клуб.

"Бях малко учуден, че "Байерн" не се пребори докрай за нея. Мисля, че те не оцениха важността на този аспект от работата в един клуб.", смята Клоп.

Така, както мениджърът трябва да селектира най-добрите играчи за даден мач, така и Мона се опитва да подбере най-правилната храна за нуждите на футболистите.

"Предлагаме голям избор от здравословни неща. Така спортистите не се сещат за храна, която не е толкова полезна за тях. Така упражняваме и контрол върху храненето. Не чрез забрани, а чрез богат избор от възможности."

Правилното хранене е легален допинг. Затова Мона Немер следи отблизо новостите в тренировъчния процес и методите й винаги са в унисон със състоянието на играчите.

"Опитваме да поставяме акценти, за да подпомагаме имунната система или да имаме по-добри начини за възстановяване."

Специалистката е въвела и готварски курсове, в които дейно участие взимат и самите футболисти.

"Даваме препоръки как да се приготвя храната. Работим в тясна връзка с приятелките и съпругите на играчите, съветваме ги какво трябва да има в чинията и хладилника в дома на всеки един.

Юрген и Мона си приличат по изпипването на детайлите и философията за прилагане на индивидуален подход спрямо всеки един футболист в тима.

Мона не е футболен фен. Ако гледа мач на отбора, то е в първите 10-15 минути, след което отива да приготвя вечерята за след двубоя. Прави го в едно голямо помещение, в което е подредила цитати на футболистите и техни снимки. Това помещение обаче е строго забранено за камери и медии.

Всички в тима обичат Мона. Също като Клоп и тя не отказва да даде съвет или насоки на нуждаещите се. В клуба вярват, че тя играе важна роля за бързото адаптиране на Фабиньо и Наби Кейта.

"Когато на "Мелууд" пристигнат нови играчи, аз им се представям и им разказвам за работата на нашето звено. Вратата ми винаги е отворена. Не говорим само за консултации относно хранителния режим. Обсъждаме от какво оборудване се нуждаят кухните в новите им домове, с какво да заредят хладилниците си и дори кой е най-близкият им хранителен магазин."

Но Мона може да бъде и строга. Тя не позволява бирата след мач: "Регенерацията е най-важното нещо. Стремим се към абсолютния максимален ефект и затова алкохолът не играе никаква роля при нас."