на живо

Мече за всяко дете (ВИДЕО)

Най-красивият коледен дъжд

Футболът е за феновете и заради феновете. Той е възможност поне за малко да избягаш от всекидневните си главоболия и да забравиш досадните проблеми.

Любовта към даден клуб се предава от баби и дядовци, през синове и дъщери, до внуци и внучки. Тя укрепва семейства, създава нови приятелства и разкрива безкрайни хоризонти.

Децата са бъдещето и затова отборите полагат специални грижи за най-малките си фенове. Особено по Коледа...

Видяхме го в съботния ден по време на мача от испанското първенство между "Реал Бетис" и "Ейбар". Преди срещата всички фенове на домакините бяха призовани да вземат със себе си плюшени играчки, които по-късно да хвърлят на терена. Целта на милата инициатива бе проста - нито един малчуган да не остане без подарък за Коледа.

Благородният жест за пореден път показа, че футболът е много повече от игра.

"Бетис" представи инициативата в Испания, но тя далеч не е нова. През последните години няколко отбора използваха мачовете си, за да намерят нови най-добри приятели на децата. 

Преди две години феновете на холандския "Ден Хааг" стоплиха и най-студените сърца. При гостуването си на "Фейенорд" те хвърлиха хиляди плюшени играчки към сектора с привърженици на домакините, намиращ се под тях. Там бяха разположени деца-пациенти на най-старата болница в страната - тази в Ротердам.

Те бяха специални гости на мача и изведоха двата тима на терена преди първия съдийски сигнал.

Примерът на "Ден Хааг" бе заразителен. В Деня на детето през август тази година привържениците на "Екселсиор" заляга с играчки терена в мача от Ередивизи срещу "Фейенорд".

А началото на този своебразен "плюшен дъжд" е в Канада през 1995 г. Тогава хокейният "Калгари Хитмен" започва благородната инициатива, която всяка година придобива все по-големи размери. Първият мач за тима в началото на декември е чакан с нетърпение от феновете, защото след отбелязването на първия гол хиляди плюшени мечета политат към ледената пързалка. Tази година бе поставен и рекорд - 26 635 играчки намериха своите нови притежатели.