на живо

Най-младите медалисти в историята на олимпийските игри

От 10-годишния Димитриос до днес

Олимпийските игри променят живота на много хора. Още от първата модерна олимпиада в Атина през 1896 г. се наблюдават умопомрачителни постижения, съсипване на спортни кариери и раждане на звезди. Също така вече е традиция все по-млади спортисти да участват на най-големия спортен форум на планетата и дори да печелят медали.

 

 

Китайката Цян Жън за окичи с титлата в скоковете във вода от 10-метрова кула на игрите в Рио. Със своите 15 години и 180 дни тя се превърна в най-младия медалист в Бразилия. Жън е и първата призьорка, родена след 1 януари 2000 г.

Въпреки невероятния си успех Цян е твърде възрастна, за да пренапише олимпийската история.

Кои са най-младите медалисти на олимпийски игри?

1. Димитриос Лундрас (Гърция) – печели бронзов медал на игрите в Атина 1896, когато е едва на 10 години и 218 дни.

Лундрас е едва 10-годишен, когато помага на своя тим да спечели бронз в отборната надпревара по спортна гимнастика в Атина'1896.

2. Марджъри Гестринг (САЩ) – печели златен медал в скоковете във вода от 3-метров трамплин на игрите в Берлин 1936. Тогава тя е само на 13 години и 268 дни.

В момента повечето 13-годишни биха прекарали времето си в преследване на покемони с приятели, но назад във времето, през 1936 г., американска състезателка по скокове във вода триумфира със златен олимпийски медал на същата възраст.

Специалистка в сложните композиции и изящни салта, Гестринг си остава най-младата шампионка в историята на олимпийските игри.

Провалянето на олимпиадите през 1940 и 1944 заради Втората световна война не позволява на американката да се бори за ново злато. Тя прави опит да участва в Лондон 1948, но талантът й вече е избледнял и Марджъри не намира място в отбора на САЩ за тези игри.

3. Фу Минся (Китай) – на възраст от 13 години и 345 дни тя завоюва златен медал в скоковете във вода в Барселона'1992.

 Звездата на Фу изгрява когато едва 11-годишна печели Игрите на добра воля, а няколко месеца по-късно става и световна шампионка.

На летните олимпийски игри в Барселона Минся завоюва злато в скоковете от 10-метрова кула с резултат от 461.43 точки, а преднината й пред втората е почти 50 пункта.

Фу има още четири олимпийски медала, което я направи най-успешната състезателка в този спорт на олимпийски игри преди сънародничките й Жуолин Чън и У Минся да я свалят от трона.

4. Надя Команечи (Румъния) – през 1976 г. в Монреал печели злато в спортната гимнастика. Тя го прави на възраст от 14 години и 243 дни.

Преди игрите в Монреал нито един състезател не е постигал "перфектен резултат" в спортната гимнастика. 14-годишната румънка, която дебютира на олимпийски игри, променя това.

Команечи получава 10-ка от съдиите за изпълнението си на успоредка.

След надпреварата тя казва: „ Нямах представа, че това е най-високият резултат в историята. Просто знаех, че е най-доброто, което мога да получа”.

Надя Команечи печели още три златни медала от същите игри и нови два четири години по-късно.

5. Доминик Мосеану (САЩ) – през 1996 г. на 14 години и 298 дни завоюва златен медал в спортната гимнастика.

Олимпийският път на Доминик е предначертан от баща й – румънският гимнастик Димитри Мосеану. Той я вкарва в залата на 2-годишна възраст.

На 14 Мосеану е най-младият член на „великолепната седморка” на олимпийския отбор на Щатите, който печели златото в Атланта 1996.

6. Сара Хардкасъл (Великобритания) – на 15 години и 113 дни Сара печели сребро в плуването на игрите в Лос Анджелис 1984.

Въпреки че Хардкасъл не е голяма звезда в родината си Великобритания, името й е на видно място в световната история.

На игрите в Лос Анджелис 1984 тя става най-младата британка с олимпийски медал, печелейки сребро в плуването на 400 м свободен стил.

Три години по-късно Сара решава да се откаже от спорта, но се завръща за игрите в Атланта през 1996, където стига до финал.