на живо

Не една дузпа, а цяла бездна

Или какво разделя унгарския и българския спорт

sportal.bg

Абсурдната дузпа на Якоб Швиерчок, червеният картон на Козмин Моци и неуместната усмивка на Марселиньо. Това са футболните акценти от фиаското на "Лудогорец" срещу "Ференцварош" в Шампионската лига. В по-глобален план можем да разсъждаваме върху регреса на проекта в Разград, както и да отбележим очевидните несъответствия между съдийството в Европа и родното първенство.

Нека разгледаме ситуацията и от ъгъла на статистиката. За втора поредна година "Лудогорец" отпада от унгарски отбор (преди 12 месеца беше МОЛ Види). Преди 5 години "Литекс" се препъна в "Диошгьор". В началото на десетилетието "Дебрецен" изхвърли последователно "Левски" и "Литекс", а още по-назад във времето МТК Будапеща шокира ЦСКА.

Пет от пет провала на българските клубове само през новия век. Любопитен баланс, особено предвид факта, че златната ера на унгарския футбол приключи през 60-те години на миналия. Общият план в европейските клубни турнири изглежда така: 19 сблъсъка - 15 отпадания; 8 победи срещу 25 поражения.

Бихме могли да спрем дотук със заключението, че явно унгарците са по-добри на футбол. Де да беше толкова просто...

Преди няколко месеца националът Галин Иванов отхвърли офертата на българския гранд "Левски" и предпочете тази на последния в класирането на унгарското първенство. Местните медии разкриха, че заплатата на крилото в "Халадаш" възлиза на 500 000 евро за година и половина. Почти 28 000 евро на месец. Предложението на "Левски" бе за 4 (четири) пъти по-малко пари.

До 2020 г. ще бъдат открити 32 нови или изцяло реновирани стадиони из цяла Унгария. Стойността на този колосален проект е 709 милиона евро. През ноември ще отвори врати "Ференц Пушкаш" в Будапеща - бижуто с 68 000 места ще приеме четири мача от Евро 2020.

Изкушаващо е да обобщим, че унгарците са по-добри на футбол и инвестират повече в стадиони. Де да беше толкова повърхностно...

В Унгария функционират 54 спортни училища с общо 36 000 възпитаници. В останалите учебни заведения часовете по физическо възпитание се провеждат всеки ден. Задействана е национална програма, която предвижда през 2023 г. всяко дете да умее да плува, преди да е навършило 10 години. И това не са празни приказки - на територията на страната работят 22 000 (!) басейна. А в Будапеща е разположен най-модерният плувен комплекс в Европа. Ако ви е любопитно колко са покритите ледени пързалки - отговорът е 22.

Дотук засегнахме само така наречения масов спорт. Насочваме се към професионалния.

През 2014 г. общо 16 приоритетни спорта (извън футбола) бяха финансирани с 500 милиона евро. Паралелно бе приет закон за данъчни облекчения за компании, финансиращи спорта. Треньорите получават възможност да усъвършенстват знанията и уменията си чрез специална напълно безплатна програма. Специалистите, извели свой възпитаник до олимпийска или световна титла, автоматично получават по 3000 евро на месец.

Държавата щедро финансира домакинства на големи шампионати. За целта непрекъснато се строят съоръжения - супермодерен стадион за лека атлетика на брега на Дунав ще приеме световното първенство през 2025 г. В списъка са безброй зали за джудо и борба, стрелбища, гребни канали...

На последните летни олимпийски игри (Рио 2016) Унгария приключи на 12-о място в класирането по нации (точно пред домакина Бразилия) с 8 златни, 3 сребърни и 4 бронзови медала.  

Добре, да спрем дотук. Вече трябва да е ясно, че унгарският и българският спорт са разделени не от една абсурдна дузпа, не от спецификите на проекта "Лудогорец", не дори от прогнилата система на клубния ни футбол. Помежду им зее цяла бездна.

Тагове: