на живо

Неочакваните загуби на "Арсенал" от отбори от Балканите (ВИДЕО)

За първи път "артилеристите" ще се изправят срещу български тим

Getty Images

„Арсенал” е един от най-титулуваните клубове в Англия и редовен участник в Шампионската лига.

Първият евромач на „артилеристите” е през сезон 1963/64. Тогава те се включват в надпреварата за Купата на панаирните градове, а вече 19-и пореден сезон са неизменна част от най-комерсиалния футболен турнир.

Възпитаниците на френския специалист Арсен Венгер ще се изправят за първи път срещу български отбор. Тази вечер от 21:45 ч. на „Емиратс” в Лондон„Арсенал” приема „Лудогорец” в двубой от груповата фаза на Шампионската лига. И докато родните „орли” са считани за пълен аутсайдер, нека припомним някои загуби на англичаните от съперници от Балканския полуостров.

Снимка: Getty Images

Едно от най-пресните поражения е от „Динамо” Загреб в Хърватия през миналия сезон. „Червените” губят с 1:2, а точни за домакините са Йосип Пиварич и чилиецът Хуниор Фернандес, които осигуряват първата победа на „Динамо” в групите на Шампионската лига от 1999 г. насам.

След неочакваната загуба, „артилеристите” са посечени за втори път. Този път от гръцкия шампион „Олимпиакос” и то насред Лондон. „Арсенал” отстъпва с 2:3 и регистрира изключително лош старт на сезона, който го праща на дъното в предварителната група на турнира на богатите.

Снимка: Getty Images

Гостите на два пъти повеждат в резултата, но футболистите на Венгер успяват да възстановят равенството. Няколко секунди след като Алексис Санчес отбелязва за 2:2, исландецът Алфред Финбогасон матира защитата на домакините за трети път в 66-ата минута.

Преди успеха си на „Емиратс”, „Олимпиакос” няма победа срещу английски тим в 12 мача, играни далеч от дома.

„Червените” не са записвали загуба срещу отбори от Румъния и Сърбия в Шампионската лига, но пък едва ли ще забравят поражението в третия кръг от „Цървена звезда” през сезон 1978/79 в турнира за Купата на УЕФА (б.ред. - Лига Европа). Душан Савич бележи гол в Лондон само две минути преди края на мача и „звездашите” прекратяват рейда на домакините в надпреварата. Преди да срещнат сърбите, „артилеристите” побеждават последователно „Локомотив” Лайпциг и „Хайдук” Сплит.

Най-неудобните съперници за „Арсенал” от тази част на континента несъмнено са гръцките отбори. Срещу тимове от южната ни съседка „топчиите” имат общо 6 поражения, 4 от които от „Олимпиакос” и по едно от „Панатинайкос” и ПАОК.

От 2009 г. насам „Олимпиакос” и „артилеристите” са се срещали четири пъти в групите на Шампионската лига, а равносметката е по четири победи и за двата тима. Освен загубата на „артилеристите” през миналия сезон, те регистрират останалите си три поражения в Гърция – през 2009 г. падат с 0:1, през 2011 г. с 3:1, а през 2012 г. с 2:1.

През сезон 1996/97 „топчиите" завършват на трето място във Висшата лига и се класират за първия кръг на Купата на УЕФА. Там обаче на пътя им застава ПАОК. В Гърция домакините побеждават с 1:0, а в Лондон стигат до равенство 1:1 и по този начин елиминират по-именития си съперник.

 „Арсенал” не е допускал загуба в редовното време срещу турски отбор. На няколко пъти англичаните са се изправяли срещи „Фенербахче”, „Бешикташ” и „Галатасарай”, които са стигали най-много до равен резултат.

Но макар и след изпълнение на дузпи, „Галатасарай” все пак записва един изключително важен успех.

„Паркен стадион” в столицата на Дания – Копенхаген, приема финала за Купата на УЕФА през сезон 1999/2000 г. Играчите на френския специалист се изправят в сблъсък за титлата срещу „Галатасарай”, от който нямат загуба в историята си. След реми в редовните 90 минути, резултатът остава непроменен и по време на продълженията. Носителят на трофея се решава след дузпи, от които победител излиза турският тим. 11-метров наказателен удар пропуска една от звездите на онзи отбор на "Арсенал" – Патрик Виейра.

Снимка: Getty Images

Мачът обаче остава на заден план. След неговия край привърженик на „артилеристите” е наръган с нож в гърба, което поражда конфликт между феновете от Англия и Турция, а местната полиция е принудена да използва сълзотворен газ, за да потуши напрежението.

А дали "Лудогорец" може да нанесе нова неочаквана загуба на "Арсенал" ще разберем тази вечер от 21:45 ч. Двубоят ще бъде предаван пряко по bTV Action, а коментарното ни студио започва точно в 21:00 ч.