на живо

Нешлифованите диаманти, готови да заблестят

Световното първенство по футбол е идеалната сцена за раждането на звезди

От десетилетия световното първенство по футбол дава възможност на най-добрите млади играчи да заблестят със собствена светлина.

От началото на века видяхме изгряването на Лендън Донован (2002), Лукас Подолски (2006), Томас Мюлер (2010) и Пол Погба (2014). Със спечелването на приза за най-добър млад футболист на шампионата, всички те положиха основите на бъдещите си големи успехи.

Впечатляващото представяне на Месут Йозил на Мондиал 2010 се увенча с трансфер от "Вердер" Бремен в испанския колос "Реал" Мадрид. Преди четири години колумбийският полузащитник Хамес Родригес влезе с гръм и трясък в сърцата на милиони фенове, завършвайки първенството като голмайстор номер 1. Само 18 дни след отпадането на Колумбия на 1/4-финалите, Родригес се присъедини към Кралския клуб.

На световни финали се раждат легенди, а подвизите на играчите се пресъздават в песни и филми - идеалната сцена за всеки един млад футболист да направи големия си пробив.

Нека хвърлим поглед към 10 младежи, които разполагат с всичко необходимо да се превърнат в следващите големи спортни звезди.

Тимо Вернер (Германия) - 22 години, нападател

Първият избор в атаката на Германия притежава нужната скорост и прецизност, за да спечели "Златната обувка" в края на Мондиала. През последните два сезона в "РБ Лайпциг" той има 42 гола във всички турнири и може да се похвали със забележителен рекорд на международно ниво - 7 гола в 13 мача, както и "Златната обувка" от турнира за Купата на Конфедерациите. При подобно представяне в следващия един месец, Вернер вероятно ще напусне "Лайпциг", което няма да бъде изненада с оглед на последните информации за очакван трансфер.

Ирвинг Лосано (Мексико) - 22 години, нападател

Лосано буквално разцъфна в Европа след преминаването си от "Пачука" в ПСВ. 22-годишният нападател реализира 17 гола в 29 мача в холандското първенство и ще заема видно място в атаката на "ацтеките". Името му вече се спряга с "Челси" и "Евертън", а едно запомнящо се представяне може да му осигури скъп трансфер във Висшата лига.

Исмаила Сар (Сенегал) - 20 години, нападател

Следвайки стъпките на Усман Дембеле, Сар вероятно ще напусне "Рен" заради далеч по-именит клуб. Миналото лято 20-годишният нападател предпочете френския тим пред "Барселона" с мисъл за бъдещето, но едва ли още дълго ще може да устои на изкушенията на големите отбори. Наред с Кейта Балде и Мбайе Нианг, Сар е сред младото поколение на Сенегал, което ще трябва да излезе рамо до рамо със Садио Мане в опит да накара нацията да се гордее.

Кристиан Павон (Аржентина) - 22 години, полузащитник

Играчът на "Бока Хуниорс" ще бъде в стартовите 11 на Аржентина редом до звездите Лионел Меси, Серхио Агуеро и Анхел ди Мария. Наскоро селекционерът на "гаучосите" Хорхе Сампаоли нарече Павон "Новия партньор на Меси", който има "много специална връзка" с един от най-добрите футболисти в света.

Сергей Милинкович-Савич (Сърбия) - 23 години, полузащитник

Той вече е сред най-добрите футболисти в Серия "А", но може сериозно да вдигне акциите си при силна игра в Русия. Милинкович-Савич е поливалентен полузащитник. Вкара 14 гола за "Лацио" през изминалата кампания, а името му е спрягано за "Манчестър Юнайтед". Ако сърбинът направи запомнящо се представяне на световното първенство, "римските орли" може да получат така желаните 114 млн. евро.

Ли Сунг-Уу (Южна Корея) - 20 години, полузащитник

Младежът попадна сред избраниците за Мондиала само няколко дни след дебюта си за представителния тим на страната. Ли е продукт на обновената школа на "Барселона", а миналото лято премина в италианския "Верона".

Родриго Бентанкур (Уругвай) - 20 години, полузащитник

Ключът към успеха на Уругвай на първенството в Русия може да се крие в свежата полузащитна линия. Всички очаквани титуляри в средата на терена са под 26-годишна възраст. Най-младият - Бентанкур, игра на три различни позиции в 20-те си мача за "Ювентус" в дебютния си сезон при "бианконерите". Предпочита да играе вляво и по всяка вероятно често ще търси разиграване с Луис Суарес и Единсон Кавани.

Давинсон Санчес (Колумбия) - 21 години, защитник

Младият централен защитник има 29 мача във Висшата лига и то при първия си сезон за "Тотнъм". Може да се похвали с още 8 двубоя в Шампионската лига. Санчес дотолкова впечатли Маурисио Почетино, че направи раздялата с Тоби Алдервейрелд лесна за преглъщане. Със Санчес и 23-годишния бранител на "Барселона" Йери Мина, Колумбия ще разполага с една от най-младите защитни двойки на шампионата.

Трент Алекзандър-Арнолд (Англия) - 19 години, защитник

Благодарение на забележителния си сезон в "Ливърпул", Алекзандър-Арнолд може да стане първи избор на Гарет Саутгейт за десния бек на Трите лъва. Той е стабилен в защита и опасен в атака, а в Русия 19-годишният Трент има всички шансове да направи големия си пробив.

Рубен Диас (Португалия) - 20 години, защитник

Липсата на Рубен Невес означава, че надеждите на Португалия за най-добър млад играч на първенството ще паднат върху плещите на Диас. Европейските шампиони ще разчитат предимно на по-опитните си играчи, а най-големите притеснения на тима ще бъдат в защита. Пепе е константна величина, а мястото до него е вакантно. Ако 36-годишният Бруно Алвеш и 34-годишният Жозе Фонте покажат колебания, то несъмнено ще видим появата на Диас и първите му важни стъпки на възможно най-голямата сцена.