на живо

Нов сезон, по-големи очаквания

Започва Световната купа по биатлон

Тази година сезонът в Световната купа започва в Поклюка, Словения. Началото е в неделя с две щафети - спринтова и класическа смесена. България отново ще стартира с очаквания за призови класирания и затова от първия ден в акция ще видим Антон Синапов и Даниела Кадева в спринта, и Владимир Илиев, Красимир Анев, Емилия Йорданова и Десислава Стоянова в смесената щафета. В родния тим е и Димитър Герджиков.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През последните няколко сезона скандалите между Анев и Българската федерация по биатлон се превърнаха в традиция. И докато преди те се случваха по време на кампанията, то този път бомбата гръмна доста преди първия старт. Самоковецът изрази недоволство от начина на финансиране и даването на премии с гневен пост в социалните мрежи, който получи широк отзвук дори в руските медии.

"БФБ, целуваш ръка и *ъз, майка ти и баща ти целуват, и ти увеличават заплатата. Казваш каквото мислиш (истината) и веднага твоите партньори те отрязват, размахват декларации по медиите и правят всичко възможно, за да се предадеш. Но не са познали! Самоковци трудно се предаваме и каквото и да направят моите партньори, няма да ме откажат.", написа Анев.

"Да казваш истината и това, което мислиш, в днешно време не е на мода, но на мен не ми пука. Мразете ме за това, че казвам каквото мисля и говоря с факти... и си живейте жалкия живот. ОК?", се казваше още в съобщението.

Отговорът на Дафовска не закъсня. В интервю за "Меридиан мач" тя го обвини, че "винаги иска нещо". Все пак дни преди старта в Поклюка олимпийската шампионка успокои, че Анев е подписал договора си с федерация и е получил заплатите и премиите си.

Можем само да се надяваме, че покрай тези скандали Анев ще продължи тенденцията от последните четири сезона да записва впечатляващи резултати в Световната купа и да хвърля ръкавицата към съотборника си Илиев. Защото когато единият се представя под нивото си, другият излиза на сцената още по-силен.

Какво да очакваме през новия сезон?

Свикнали сме фаворитите да носят триката на Норвегия, Германия и Франция, но тази година с притаен дъх ще следим изявите и на няколко мъже, които спечелиха медали на изминалите олимпийски игри в Пьонгчанг. 

Яков Фак, Михал Кръчмар и Андрейс Расторгуевс вече няколко години са част от най-добрите. Към тях можем да прибавим австрийското трио - Доминик Ландертингер, Юлиан Еберхард и Зимон Едер, и шведското дуо Фредрик Линдстрьом и Себастиан Самуелсон. 21-годишният Самуелсон бе една от най-големите изненади на Игрите в Пьонгчанг. Той спечели сребърен медал в преследването на 12,5 км и стана олимпийски шампион в класическата мъжка щафета.

Всички гореизброени разполагат с нужния потенциал и качества да бъдат сериозни конкуренти на Мартен Фуркад, Йоханес Тингес Бьо или Арнд Пайфер във всеки един възможен старт. Те са живото доказателство, че и атлетите от по-малките нации могат да се борят рамо до рамо с най-добрите и да се качат на върха... или поне да завършат близо до него!

Гледайте Яков Фак!

Часовникът отброява часовете до дългоочаквания старт на сезона в Поклюка, а всички погледи са насочени към машината за медали на домакините - Яков Фак. Той направи феноменално завръщане миналата година, след като пропусна почти два сезона заради различни контузии. Миналия декември се качи на подиума три пъти, а кулминацията бе сребърният медал в индивидуалната дисциплина на 20 км на олимпийските игри. Той завърши на 6-о място в Световната купа, а от 2009-а насам е спечелил седем медала от световни първенства.

Антон Шипулин няма да се отказва
След пълна почивка през лятото и алтернативни тренировки у дома, Антон Шипулин обяви, че няма да спира с биатлона. Руските фенове изпитаха огромно облекчение, а звездата на Сборная по най-бързия начин се присъедини към националния отбор. След пет спокойни месеца, връщането във форма, която да бъде достатъчно добра за място на подиума, ще бъде трудно и затова не е обявено кога точно Шипулин ще стартира в Световната купа.

Бързакът от Латвия

Всички в биатлона са наясно колко бързи всъщност са ските на Андрейс Расторгуевс. Без значение дали участва в спринт или е последен пост в щафетата, почти винаги завършва изключително близо до лидерите. През миналия сезон постигна кариерен връх с 13-ото място в генералното класиране за Световната купа. Четири пъти влиза в топ 10, а в дните, в които стреля безгрешно, трудно някой може да го спре.

Михал Кръчмар 

Чехът се класира чак 29-и през миналия сезон, но невероятното му представяне на олимпийските игри през февруари със спечелването на сребърен медал в спринта със сигурност ще накара повече специалисти да го сложат в сметките за предстоящите стартове. Той не е сред най-бързите по трасето, но със стабилна стрелба в масовия старт и индивидуалната дисциплина почти винаги завършва силно.

Австрийските остриета

За пореден сезон Австрия разполага с трима сериозни претенденти - Юлиан Еберхард, Зимон Едер и Доминик Ландертингер.

Когато говорим за бързи бегачи в биатлона, не можем да пропуснем Еберхард, който обаче няма толкова добра успеваемост при стрелбата. Бързата и точна стрелба е за Едер. Със своите 35 години той е най-възрастният от тримата, но попадането му в топ 10 никога не се приема като изненада.

Операция и медал за Ланди

На 14 септември 2017 г. Доминик Ландертингер ляга под ножа за тежка операция на гърба. Следват 10 седмици, в които не може нито да тренира, нито да вдигне пушката на рамо.

5 месеца и 1 ден по-късно Ландертингер стъпва на подиума в Пьонгчанг. На врата му виси олимпийски бронз от дългата дистанция.

През годините австриецът получава няколко сериозни травми и нееднократно се подлага на операции. Винаги се завръща по-силен и за първи път от доста време ще започне сезона здрав и без болежки.

Швеция си има ветеран и изгряваща звезда

Швеция шокира света със спечелването на златен медал в мъжката щафета на олимпийските игри в Пьонгчанг. Опитният Фредрик Линдстрьом и младият Себастиан Самуелсон караха в последните два поста на историческото състезание.

29-годишният Линдстрьом е номер 1 в Швеция от дълги години. Винаги стреля стабилно, а пет от подиумите му са в спринтовата дистанция. Самуелсон е с осем години по-млад и вече е спряган за една от големите бъдещи звезди на биатлона. 

След посредствен сезон в Световната купа, той смая всички с 14-ото място и 33 секунди изоставане в спринта на олимпийските игри. Но това бе само загрявката. В преследването Самуелсон изпревари Бенедикт Дол и завоюва сребърен медал, а 11 дни по-късно се окичи със злато в щафетата.

Целта му са медали на родна земя, но няма да бъде изненада, ако още в началото на кампанията го видим на почетната стълбичка.

При жените с всеки следващ сезон става все по-напечено, а сред фаворитките този път имаме и олимпийски медалистки.

Кайза Макарайнен

Миналият сезон не бе най-добрият за нея, но резултатите й бяха стабилни - 9 подиума и 2 победи. Мнозина си мислеха, че тя ще се откаже, но 35-годишната специалистка в преследването няма да се предаде толкова лесно.

Анатасия Кузмина

В Пьонгчанг сестрата на Антон Шипулин спечели трети медал в третото си поредно участие на олимпийски игри - постижение, с което нито една дама преди нея не може да се похвали. 

Неочакваното злато

Хана Йоберг завърши миналия сезон с общо 41 старта за Световната купа и една титла - олимпийска. В Пьонгчанг шведката стреля безгрешно, взе ранна преднина и повече не се обърна.

Няколко дни по-късно тя изведе щафетата от осмо място до сребърния медал с перфектна стрелба.

Освен това записа едно пето и едно седмо място в дебютния си сезон в Световната купа.

Фуюко Сузуки

Във всеки сезон се появява атлет, който ни изненадва. Японската биатлонистка никога не се е качвала на подиума в Световната купа, но направи страхотен пробив през миналата кампания.

Всичко за 29-годишната спортистка започна в Риднаун със спечелването на исторически за Япония бронзов медал в спринта и продължи с подобряването на лични резултати с пето и четвърто място в Осло, като остана на косъм от третото място. 

Сезонът в биатлона започва и обещава много интересни сблъсъци и напрегнати състезания. А дали някой ще засенчи топ фаворитите, ще разберем много скоро!