на живо

Следващият Ибрахимович, който не иска да бъде като Златан

Младият швед има всички предпоставки да задмине именития си сънародник

Getty Images

Преди светът да забави ход заради пандемията от коронавирус футболните специалисти започнаха все по-често да споменават името на Александър Исак. Един 20-годишен швед, носещ екипа на "Реал Сосиедад" и сочен от мнозина за следващия "Златан Ибрахимович".

190-сантиметровият нападател пристигна в Сан Себастиан през лятото на 2019 г. и много бързо се почувства в свои води. Оттогава отбеляза 15 гола, сред които и попадение във вратата на "Барселона". Той има основна роля за класирането на "Реал Сосиедад" за финала в турнира за Купата на краля, а отборът ще се бори за първи трофей от 32 години насам.

Снимка: Getty Images

Всичко започва с може би най-успешния 17-ти рожден ден във футболната история и голямото дерби на Стокхолм между "Юргонден" и АИК на 21 септември 2016 г. Александър Исак прави вечерта незабравима не само за себе си, но и за всички фенове на АИК.

През първото полувреме тийнейджърът нахлува в наказателното поле и с перфектно докосване на топката бележи в далечния ъгъл. След почивката вкарва отново, но този път с глава, а феновете са в екстаз. Отборът побеждава с 3:0, опустошава големия си градски съперник и запазва надежди за титлата.

Нигериецът Чинеду Обаси, който отбелязва третото попадение, коментира след мача: "Исак има огромен потенциал. Ако всичко е наред, той може да се превърне в следващия Златан Ибрахимович на Швеция".

Сравнението между Исак и Ибра се запаметява в съзнанието на феновете... и журналистите. Дори няколко месеца по-късно, когато "Реал" Мадрид е на крачка от привличането му, испанските медии го представят като "следващия Ибрахимович".

Снимка: Getty Images

Трансферът обаче не се осъществява, а Александър акостира на "Сигнал Идуна Парк" с екипа на "Борусия" Дортмунд. Клуб, чиято политика е да развива млади таланти и след време да ги продава доста изгодно. 

След не толкова успешен период при "Борусия" Дортмунд и наем във "Вилем II", Исак все пак стига до Испания преди да навърши 20 години.

Снимка: Getty Images

А един от най-запомнящите му се мачове до момента е победата с 4:3 над "Реал" Мадрид в турнира за испанската купа в началото на февруари. Исак бележи два гола и асистира за трети. Три дни по-късно шведът влиза като резерва, прави асистенция и вкарва късен гол за успеха с 2:1 в баското дерби с "Атлетик" Билбао. Бележи попадение в шести пореден мач.

Александър Исак е висок, снажен, с истински голмайсторски нюх в противниковото наказателно поле. Благословен с добра техника, той често е оприличаван на Златан заради уменията си. Но що се отнася до характера и стила на игра, за сравнения не може и дума да става.

Снимка: Getty Images

Родителите на Александър се местят в Стокхолм през 80-те след дълга и изтощителна гражданска война в Еритрея. Той израства в Швеция, но винаги е близо до корените си.

"Еритрейците са горди и силни хора. Патриоти. Произходът му оказва влияние. Сигурен съм, че уникалният микс от културите на Швеция и Еритрея са създали един много специален футболист", споделя първият му треньор в АИК.

Миналото на семейството и подкрепата от родителите оформя характера на младия Исак. Неговото спокойно детство е напълно различно от средата и обкръжението в Малмьо, където расте Златан. Родителите на Ибрахимович се разделят преди той да навърши 2 години.

Ибрахимович е темпераментен и арогантен. Обича да привлича вниманието на обществото към себе си. Говори рязко и не се претеснява, че ще обиди някого. Исак е пълна противоположност - спокоен, скромен, земен. Вълнува го единствено как да отиграе топката по-ефективно.

Снимка: Getty Images

"Златан обича да прави шоу. Исак - не. Той е един и същ на и извън терена. Може би малко арогантност ще му бъде от полза", коментира бившият капитан на АИК Нилс-Ерик Йохансон, който е съотборник с Исак през 2016 г.

Журналист от шведското издание Aftonbladet добавя: "Отношението и стила на Исак се отличават. Той не е изключително бърз и ударите му не са особено мощни, но може да чете играта по-добре от много други. Той никога не тръгва да дриблира покрай съперник само за да се покаже. Прави всичко с причина."

Може би затова не е изненада, че Исак избира през 2017 г. да отиде не в Мадрид, а в Дортмунд. Вероятно решението му е продиктувано и от случилото се с Мартен Йодегор, който на 16 години преминава на "Бернабеу", но само за да му бъде сложен етикет "провал". В момента двамата са съотборници в "Реал Сосиедад", където норвежецът е под наем от Кралския клуб.

Снимка: Getty Images

За двете си години в Дортмунд Александър Исак сменя четирима треньори, но никой не му гласува доверие. Томас Тухел, Петер Бош, Петер Щогер и Люсиен Фавър предпочитат други момчета на неговата позиция. Влиза само в пет мача в Бундеслигата, предимно като резерва, а в края на 2018-а е изпратен във втория тим в четвърта дивизия.

"Мистерия е защо не получи шанс за изява в отбор, който е известен с промотирането на млади играчи", чудят се в Германия.

Представете си как би реагирал Ибрахимович при подобна ситуация - цветущи заглавия в медиите, гръмки обиди по адрес на целия Дортмунд. Исак обаче мълчи. До ден-днешен не е казал нито една лоша дума за бившия си клуб: "Не получих много игрови минути, но станах по-добър футболист", споделя в интервю за Mundo Deportivo младият швед.

Снимка: Getty Images

Въпреки че остава неизползвана резерва, той продължава да тренира неуморно. Трудът му се отплаща в началото на 2019-а, когато отива под наем в нидерландския "Вилем II" и моментално прави разликата в тима. Вкарва 13 гола в 16 мача и помага на скромния отбор да стигне до финал за купата на страната, който в крайна сметка губи от шампиона "Аякс". Пред журналистите в Нидерландия нееднократно заявява, че няма никакво желание да бъде сравняван с най-великия футболист в историята на Швеция.

Миналото лято нападателят подписа 5-годишен договор с "Реал Сосиедад", а откупната му клауза възлиза на 70 млн. евро. "Борусия" има право да си го върне обратно срещу 30 милиона евро след юни 2021 г., но такъв сценарий изобщо не вълнува шведа.

Напоследък "Реал" Мадрид отново показа интерес към него.

"Дортмунд е моето минало, не моето бъдеще. Испанската лига подхожда на стила ми", категоричен е той.

Снимка: Getty Images

Дори в това отношение Исак е напълно различен от Ибрахимович, който издържа само един сезон в "Барселона", преди да реши, че не получава нужното уважение и да се върне в Италия.

Междувременно в родната му Швеция се надяват Исак да бъде основен лидер на Тре кронур на предстоящото европейско първенство. Шампионатът бе отложен с година заради пандемията от коронавирус, но в най-добрия случай това означава повече опит и време за доразвиване на таланта на обещаващия младеж.

Снимка: Getty Images

Ако е здрав и продължава все така усилено да работи върху себе си, Александър Исак има всички предпоставки за кариера, по-успешна дори от тази на Златан Ибрахимович. Но и тогава едва ли ще чуем по-различни думи от: "Моля ви, не ме сравнявайте със Златан Ибрахимович!".

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: