на живо

Новото попълнение на "Милан" се страхува от... Алф!

Нестандартните страхове и фобии на футболните звезди

"Милан" продължава със селекцията си за първото участие в Шампионска лига след 8-годишна пауза. "Росонерите" привлякоха френския национал Оливие Жиру. Италианските медии разкриват един от големите страхове на нападателя - филмовия герой Алф.

На игрището Жиру е познат с хладнокръвните си отигравания и това, че не се страхува от противниковите защитници. Французинът признава, че като дете неговите братя са го плашели, че Алф ще го отвлече, а като добавим, че е бил ужасен от външния вид на извънземното, това е отключило страха към любимеца на милиони по света.

Оказва се, че Жиру не е единствен! 25 години на терена, срещу най-големите имена в света на футбола, нито веднъж трепване. Джанлуиджи Буфон държи куп рекорди в италианския футбол. Герой и идол на много подрастващи, които мечтаят да постигнат успехите му. Неговият бивш треньор Фабио Капело разкрива големия му страх: "Само веднъж съм го виждал разколебан. Не искаше да играе, защото на терена имаше много оси, а той се плашеше от тях." Страхът от оси, познат и като апифобия, е често срещан в световен мащаб.

От какво може да се страхува Кристиано Роналдо? От Лионел Меси? Не. Португалецът изпада в паника от мисълта да умре млад. Танатофобия се активира в среда, която носи заплаха за живота или социалния статус. Темата за смъртта се появява все по-често, когато човек сериозно мисли за смисъла на своята дейност, в ситуация на професионална или творческа криза.

Любителите на Висшата лига помнят името Микаел Форсел. Финландецът, играл за "Челси", "Бирмингам", "Кристъл Палас" и "Лийдс" е пропускал тренировка заради страха си от... котки. Тогава нападателят се отправя към автомобила си, когато за свой ужас вижда, че котка се е настанила върху една от гумите. По думите му тя изглеждала "болна" и "заплашителна".

Един от символите на сегашния тим на "Севиля" се казва Хесус Навас. Това, което обаче кара кожата да му настръхне, са откритите пространства. Според учените това е фобия, при която може да се стигне и до пристъп на паника. Обикновено, при хората страдащи от агорафобия, страхът може да се проявява при напускане на дома, преминаването през обществени места, смесване с тълпи и пътуването сам.

Дейвид Бекъм е един от най-популярните и успешни футболисти, превърнал се в емблема за бизнес извън игрището. Той също има своите страхове. Страда от антаксофобия - страхът от хаос. Характерното в заболяването е, че искаш всичко в живота ти да бъде подредено. Хаосът и липсата на подредба води до паник атаки, усещане за несигурност, ускорен пулс и липса на въздух.

"Тихо, той/тя спи". Това е реплика, която може би всеки от нас поне веднъж е чувал в живота си. При Уейн Рууни обаче важи точно обратното правило. Той е ужасен от тишината, когато е в леглото. Предпочита да се чува шума от сешоар, климатик или вентилатор. Пълната тишина води до безсъние в дома на Рууни.

Нелетящият холандец. Денис Бергкамп е може би футболистът, за който най-много хора знаят, че има фобия. Тази от летене със самолет. Всичко започва с инцидент с националния отбор на Нидерландия, когато тимът пътува за световното първенство в САЩ. По време на полета един от двигателите отказва, а това отключва огромния страх на Бергкамп. Оттогава той пътува с влак или автобус при визити с националния или клубния си отбор.