на живо

От Китай до Рио с рикша

60-годишен китаец показа на света, че олимпийският дух е жив

60-годишният китайски фермер Чен Гуанминг нарича себе си Лудият олимпиец - прозвище, което му пасва идеално, особено след като е пропътувал целия път до Рио със своята малка рикша.  

За Гуанминг въртенето на педали през 26 страни по пътя към олимпийските игри в Бразилия не е никак необичайно. Това е третата олимпиада, която атакува по този начин, но едва ли ще бъде последната.

Фермерът започва екстравагантният си начин на пътуване преди олимпиадата в Пекин 2008.

Начинанието му се е превърнало в хит в социалните мрежи, а поддръжниците му не спират да го заливат с окуражителни статуси и снимки. 

Г-н Гуаминг не е заможен. Той успява да завърши пътуванията си благодарение на гостоприемството на хората, които среща по пътя. Те му дават топла храна, повдигат духа му и го насърчават да продължава да върти педалите. 

За игрите в Лондон китаецът изминава близо 40 000 км в продължение на две години. По пътя към Рио 2016 той пътува със самолет до Канада, след което прекосява с рикшата САЩ и Южна Америка.

"Единствената ми цел е да покажа, че олимпийският дух е жив. Надявам се, че ще успея да окуража уязвимите, слабите и онези, които се страхуват от предизвикателства. Искам хората да се изправят лице в лице с трудностите и да ги преодолеят”, споделя 60-годишният Чен.

Г-н Гуанминг няма възможност да гледа много от олимпийските състезания на живо, но когато го прави винаги се превръща в душата на компанията.

Китайският фермер вече покори Рио де Жанейро, а следващата му дестинация е Токио 2020.