на живо

Олимпийският огън пристигна в Токио (ВИДЕО)

Японците и МОК все още вярват, че Игрите ще започнат навреме

Reuters

Олимпийският огън вече е в Япония – страната домакин на летните игри, които по програма трябва да се проведат тази година от 24-и юли до 9-и август. Най-великият спортен форум на планетата остана и единственото спортно събитие, което до момента не е нито отменено, нито отложено.

Огънят бе пренесен от родината на древните олимпийски игри – Гърция и така, дори във времена на световна пандемия с коронавируса, традицията бе спазена, а ръководството на МОК, както и организаторите на игрите, продължават да вярват, че те не само ще се състоят тази година, но това ще се случи по програма.

Снимка: Reuters

Огънят бе пренесен от Атина със специален самолет на военновъздушните сили на Япония, който кацна в базата в Мацушима. Това обаче бе особено посрещане на един от най-въздействащите олимпийски символи. Просто на тази церемония, зрители нямаше.

Снимка: Reuters

„Правителството на Япония работи денонощно съвместно с МОК и със Световната здравна организация. Влагаме цялото си сърце в името на това на 24-и юли да открием едни безопасни и сигурни игри“, заяви Йоширо Мори – председател на организационния комитет на Токио 2020. Именно той пръв свали огъня на японска земя, борейки се със силния вятър.

Снимка: Reuters

Самолетът с факела пристигна празен, защото организаторите на игрите решиха да не изпращат своя делегация до Гърция. Преди официалната церемония във Фукушима на 26-и март, пламъкът ще обиколи района на Тохоку, засегнат от цунамито и земетресението през 2011 г. Обиколка, която местното население нарече Пламък на възстановяването.

Снимка: Reuters

От мерки за сигурност организаторите призоваха обществеността да не се скупчва по трасето на огъня. Много събития бяха отменени, ограничен на редица места бе и публичния достъп. Хората, избрани да бягат в щафетата с факела пък ще бъдат стриктно проверявани от специализиран лекарски щаб, който ще измерва температурата на всеки един участник.

Респираторната болест, появила се в Китай в края на миналата година, уби повече от 10 000 души по света. Япония се бори неистово с натиска да отмени игрите, заради които очаква в страната над 600 000 зрители и спортисти от всички краища на света. До този момент страната е инвестирала над 25 милиарда долара в подготовката за най-значимото събитие в света на спорта, което се провежда веднъж на всеки 4 години.

bTV призовава: останете си вкъщи!