на живо

"Осиек": С любезното съдействие на Виктор Орбан

Унгарският премиер е сред най-големите феновете на "синьо-белите"

Съперникът на ЦСКА - "Осиек", е собственост на унгарския бизнесмен и политик Лоринц Месарош, както и на 40-годишния милионер Иван Мещрович. Единият е близък приятел на унгарския премиер Виктор Орбан, а другият е съветник на президента на хърватската футболна федерация Давор Шукер.

Сред най-големите легенди на клуба е именно Шукер, който става голмайстор на първенството на Югославия през 1989 г. А Шукер е открие... на Люпко Петрович, който започва футболния, а после и треньорския си път от "Осиек".

Клубът е основан през 1947-а, а след обявяването на независимостта на Хърватия през 1992-а остава един от четирите отбора, наред с "Динамо" Загреб, "Хайдук" Сплит и "Риека", които никога не са изпадали от първия ешалон. 

През 2016 г. "Осиек" го закъсва финансово, и то много здраво. Тогава Месарош, който гради политическата си кариера като кмет на родното място на Орбан, придобива мажоритарния дял в клуба, плащайки символичната цена от 1 куна на акция (или общо около 330 000 евро).

"Всичко, което съм постигнал до този момент, е благодарение на Господ, късмета и... Виктор Орбан", признава в едно свое интервю Месарош.

Осиек е основният град на етническите унгарци в Хърватия, а правителството на Орбан инвестира милиони в проект за футболно училище в района.

През 2018 г. партията на Виктор Орбан записа убедителна победа на изборите в Унгария, а клубът бе сред първите, които поздравиха големия си фен в социалните мрежи.

Месарош и Орбан стават близки покрай страстта си към футбола. През 2007 г. Месарош започва да управлява футболната академия "Ференц Пушкаш".

Другият бос - Иван Мещрович, е считан за един от най-добрите хърватски предприемачи. Той е само на 40, но вече е милионер. Адвокат по образование, занимавал се е също със селско стопанство, развил е бизнес нюха си в стоковата индустрия. Освен "Осиек", той притежава и аматьорския италиански "Сантаркаджело", като там държи цялата собственост. Той е първият хърватин, сдобил се с отбор в Италия. 

Мещрович е един от лидерите в Хърватия по инфраструктурни инвестиции във футбола, и е съветник на президента на местната футболна федерация Давор Шукер. Мещрович е сред лицата, които играят най-важна роля в построяването на нов национален стадион.

През февруари 2019 г. "Осиек" отпразнува три години от идването на новите собственици, които не само спасиха клуба от колапс, но и му помогнаха да поеме отново по пътя към Европа. От 2017-а "синьо-белите" са редовни участници в квалификациите за влизане в групите на Лига Европа. 

Снимка: Lap.bg

Мещрович и Месарош инвестират около 13 млн. евро в развитието на клуба, като преди това погасяват близо 3 млн. евро дългове.

"Когато се заехме с "Осиек", изплащахме заплати на хората, за да могат да празнуват Коледа. Тези три години минаха много бързо и се случиха много хубави неща. От клуб, който беше сред най-лошите в страната от финансова гледна точка, стигнахме до клуб, който е сред най-добрите в Хърватия", споделя президентът Мещрович.