на живо

От Барселона до Истанбул (ВИДЕО)

Най-великите финали в Шампионска лига

Getty Images

Сезон 2016/17 в Шампионска лига е към своя край. Тази вечер на "Милениум Стейдиум" в Кардиф "Реал" Мадрид и "Ювентус" ще определят носителя на трофея в най-авторитетния клубен турнир в света.

За поредна година надпреварата поднесе на феновете силни емоции и изключително драматични моменти като историческия обрат на "Барселона" срещу ПСЖ, десетте гола на "Байерн" във вратата на "Арсенал", възкръсването на "Лестър" срещу "Севиля" и канонадата от голове между "Монако" и "Манчестър Сити". 

Снимка: Getty Images

Броени часове преди големия сблъсък за титлата нека си припомним петте най-драматични финала в историята на Шампионската лига до момента.

5. "Интер" - "Байерн" Мюнхен 2:0 (2010)

"Интер" - "Байерн" или Жозе Моуриньо срещу Луис ван Гаал. Двама от най-добрите мениджъри в света си дадоха среща през 2010 г. в Мадрид.

Диего Милито отбелязва и двата гола за успеха на "нерадзурите" на "Сантиаго Бернабеу", а "Интер" вдига за трети път трофея в Шампионската лига.

Така воденият от Моуриньо тим завършва сезона с требъл - постижение, което никой италиански или немски отбор не е постигал.

4. "Аякс" - "Ювентус" 1:1 (1996)

"Аякс" стига до битката за трофея за втора поредна година. Съперникът отново е италиански - "Ювентус". "Бианконерите" имат и домакинско предимство, защото мачът е на "Стадио Олимпико" в Рим.

Зрителите се наслаждават на изпълнен с емоции мач. В 13-ата минута Фабрицио Раванели се възползва по чудесен начин от колективна грешка на Едвин ван дер Сар и Франк де Бур и открива резултата в полза на "Ювентус". Яри Литманен обаче изравнява за холандците в 41-ата минута.

Снимка: Getty Images

През второто полувреме "Юве" поема инициативата, а малко преди края на редовното време Виали прави непростим пропуск на празна врата. В този мач в герой за "бианконерите" се превръща вратарят Анджело Перуци, който успява да спаси две дузпи на "Аякс".

Последната дузпа е реализирана от сърбина Владимир Югович, който хвърля в екстаз 30 хиляди тифози на "Юве" по трибуните на "Олимпико", а "Старата госпожа" печели КЕШ за втори път.

3. "Милан" - "Барселона" 4:0 (1994)

"Милан" преследва първата си титла в турнира, след като година по-рано губи финала от "Олимпик" Марсилия.

"Росонерите" имат кадрови проблеми, а най-осезаема е липсата на Марко ван Бастен. По това време пък "Барселона" вече е заслужила прозвището "Дрийм тийм". В редиците на каталунците е и Христо Стоичков.

Снимка: Getty Images

В Атина "Милан" се представя впечатляващо, побеждавайки с 4:0. Масаро открива резултата в 22-ата минута. В 45-ата минута Донадони пробива и намира Масаро, който с безпощаден удар прави 2:0. Две минути след почивката Савичевич прехвърля Субисарета от ъгъла на наказателното поле за 3:0. В 58-ата минута двойно подаване между Албертини и Десаи, извежда французина сам срещу Субисарета. Следва елегантен прехвърлящ удар и 4:0 за "Милан".

2. "Байерн" Мюнхен - "Манчестър Юнайтед" 1:2 (1999)

Драма на "Камп Ноу". "Манчестър Юнайтед" измъква трофея под носа на "Байерн" Мюнхен. "Червените дяволи" правят обрат за три минути.

Баварската машина е видимо по-добрият отбор на терена, като повежда още в 5-ата минута след гол от пряк свободен удар на Марио Баслер.

Тече 90-а минута и реферът Пиерлуиджи Колина дава триминутно продължение. Точно тогава се случва неочакваното. Резервите Теди Шерингъм и Оле Гунар Солскяер вкарват две фамозните попадения, а норвежецът си печели прякора Убиеца с бебешко лице.

Футболистите на "Байерн" са като попарени и не могат да повярват, че трофеят им се е изплъзнал, а на няколко метра от тях англичаните ликуват като обезумели. 

1. "Ливърпул" - "Милан" 3:3 (2005)

"Ливърпул" печели най-драматичният финал в историята на Шампионската лига.

25 май 2005 г. На стадион "Кемал Ататюрк" в Истанбул среща си дават два футболни гранда – италианският "Милан" и английският "Ливърпул". Мърсисайдци се завръщат на голямата сцена след 20-годишно отсъствие и са устремени към пети трофей от надпреварата. Но вечерта не започва никак добре за тях.

Не е изминала и минута от началото на мача и Паоло Малдини открива резултата в полза на "Милан", отбелязвайки най-бързия гол в историята на финалите на Шампионска лига.

В 39-ата минута "Милан" вече води с 2:0, а този път точен е Ернан Креспо. В края на първото полувреме Кака матира защитата на "Ливърпул" и пронизва Йежи Дудек за 3:0.

Снимка: Getty Images

Феновете на англичаните вече предусещат разгрома, но футболистите на Рафа Бенитес все още не са казали последната си дума. 

"Росонерите" започват ударно и втората част, като Андрий Шевченко се опитва да сложи точка на спора в мача, но Дудек избива със сетни усилия.

Три минути по-късно Рийзе центрира, Яп Стам не се намесва добре и капитанът Стивън Джерард с глава връща едно попадение за 1:3. Две минути след това Владимир Шмицер стреля опасно по земя и след неособено добра намеса на Дида топката влиза във вратата за 2:3.

Устремени към обрата "червените" от Англия получават право да изпълнят дузпа. Зад топката застава Шаби Алонсо. Той стреля в долния десен ъгъл, но Дида избива. При добавката обаче испанецът намира мрежата за 3:3! Секторът с феновете на "Ливърпул" експлоадира, а тифозите на "Милан" са като попарени. 

Снимка: Getty Images

Преди дузпите Джейми Карагър отива при Йежи Дудек и му казва да танцува по голлинията, така както го прави Гробелаар през 1984 година в Рим. Първите двама изпълнители за "Милан" - Сержиньо и Пирло, са разколебани и пропускат. Мърсисайдци отвръщат с точни удари на Хаман и Сисе. Томасон и Кака също бележат, а Рийзе греши преди Шмицер да направи 3:2 за "Ливърпул".

Последен за "росонерите" остава Шевченко, който трябва задължително да реализира. Той обаче стреля слабо и Дудек избива.

Снимка: Getty Images

"Ливърпул" отново се качва на трона и то по най-неповторимия и невероятен начин - сътворявайки "Чудото от Истанбул".

Дали "Реал" Мадрид и "Ювентус" ще ни направят свидетели на нов драматичен финал в Шампионската лига? Отговорът - тази вечер от 20:30 ч. по bTV Action.