на живо

От баща на син: най-въздействащите хореографии на 2019 година (ВИДЕО)

С всяка година креативността на футболните фенове расте

Футболът не може да съществува без своите верни фенове. Всяка година най-популярната игра привлича милиони зрители пред екраните, а сезонните билети за стадионите на най-добрите клубове се изчерпват доста преди началото на есенните полусезони.

Верните агитки винаги се стремят да създадат уникална атмосфера при домакинските мачове на своите отбори, а с всяка следващата година креативността им расте.

Ето защо решихме да ви покажем една част от най-въздействащите хореографии през последните 12 месеца.

В Германия футболът е на пиедестал, а феновете на местните отбори са сред най-честолюбивите, когато стане дума за оригинални хореографии. 

"Борусия" Дортмунд има най-голямата трибуна за правостоящи фенове в Европа. "Жълтата стена" е емблематична за "Сигнал Идуна Парк" и побира повече от 25 хил. зрители, а ултрасите на "пчеличките" определено могат да спечелят конкурса за най-въздействаща хореография.

В края на март при домакинството на "Волфсбург" в Бундеслигата, най-верните фенове на "Борусия" впечатлиха с изображение на баща и син, застанали пред "Жълтата стена".

Хореографията бе придружена с текст: "Като бях дете идвах с татко, а него на стадиона го е довел неговият баща".

След расизма най-големият проблем на съвременния футбол си остава сексизмът. Феновете на "Фрайбург" имат категорична позиция: "Обичаме футбола - мразим сексизма!". 

По време на домакинството на "Байерн" Мюнхен през март, феновете на "Фрайбург" разпънаха два големи транспаранта. На единия малко момиче пита: "Това не трябва ли да е нашият футбол?", а на другия възрастна жена отговаря: "Не, ние правим кампания срещу сексизма".

"Унион" Берлин се наслаждава на първия си сезон в Бундеслигата. Новакът от столицата е приятната изненада на есенния полусезон в Германия и вече си спечели много нови фенове.

"Унион" отбеляза първото си домакинство в елита по един много емоционален начин - с почит към феновете на тима, които така и не доживяха да видят мачове в Бундеслигата на "Старото лесничейство".

"Херта" пък "бутна" стената. Преди мача срещу "Лайпциг" от Бундеслигата, привържениците се върнаха 30 години назад и повториха емблематичното събаряне на стената, която разделяше Източен и Западен Берлин.

През октомври Германия прие Аржентина в контролна среща в Дортмунд, а феновете направиха всичко възможно, за да подразнят южноамериканците. На трибуните със специална хореография бе изобразен Марио Гьотце, който бележи гол. Именно той вкара победното попадение във финала на световното първенство между Германия и Аржентина в Бразилия през 2014 г.

Миланските дербита са ожесточени както на терена, така и по трибуните. И тази година тифозите на "росонерите" сътвориха неповторима атмосфера и показаха завидна креативност. В 170-ото дерби Хелбой размазваше фенове на "Интер".

"Олимпиакос" не успя да излезе от групата си в Шампионската лига, но феновете на гръцкия гранд създадоха хореография, която зае челни места в световните агенции. При домакинството на "Тотнъм", привържениците на стадион "Караискакис" призоваха футболистите да дадат всичко от себе си на терена.

Част от най-върлите привърженици на "Олимпик" Лион пък поискаха независимост за Тибет.

Феновете подеха атака срещу Китай, след като началният час за мача срещу "Нант" бе преместен за ранния следобед заради излъчването на френското първенство в Азия. В знак на недоволство привържениците на "хлапетата" развяваха знамето на Тибет и го изобразиха на трибуните.

Феновете на "Малмьо" направиха незабравимо изпращане на клубната легенда Маркус Розенберг. 37-годишният нападател прекрати кариерата си след последния домакински мач на тима за годината - при победата с 4:3 над "Динамо" Киев в Лига Европа.

Розенберг, който се присъединява към "Малмьо", когато е едва 5-годишен, вкара победния гол в шестата минута на добавеното време и се качи на трибуните, за да празнува със запалянковците. А те му бяха приготвили нещо специално...

България също може да се гордее със свой представител при най-запомнящите се хореографии.

Феновете на ЦСКА отново впечатлиха футболния свят. След като в края на 2015-а "червените" се отличиха с "Дарт Вейдър", тази година те "поиграха тетрис" срещу "Берое".