на живо

От "Христо Ботев" до "Олд Трафорд" - Димитър Бербатов на 36

Откритието на българския футбол за 21-ви век празнува рожден ден

Историята започва преди точно 36 години. Малкият Димитър проплаква в родилното отделение на болницата в гр. Благоевград на 30 януари 1981 г. С майка хандбалистка, баща и дядо футболисти, сякаш съдбата му отдавна е орисирана от спорта.

Ежедневието на Митко не минава по обичайния начин за всяко 7-годишно хлапе. Той се образова в местното 7 СОУ „Кузман Шапкарев“, но също така тренира лека атлетика и скок дължина. Точно десет години след рождението си талантливият младеж открива призванието си и тръгва по стъпките на баща си.

Митко обува бутонките и влиза в школата на "Пирин". Стадион "Христо Ботев" се оказва стъпалото към мечтаното бъдеще, но той все още не знае това... до 1998 г. Хвърлената пот и непрекъснатите тренировки дават резултат и от 17-одишно притеснително момче, дошло някъде от провинцията, Бербатов започва похода си към бленувата надежда за милиони. 

Димитър преминава в школата на столичния гранд ЦСКА, като „армейците“ плащат за нападателя сумата от 800 хил. германски марки. Смяната на средата върви ръка за ръка със саможертвата. 17-годишният бушуващ от хормони хлапак е принуден да остави приятелите си в Благоевград в името на футбола. 81 СОУ „Виктор Юго“ изглежда негостоприемно, но ежедневните препирни с омразната физика, не могат да попречат на безумно влюбения в коженото кълбо спортист.

Абитурентският бал не представлява интерес за амбицирания младеж, нито пък дългът към родината, в лицето на казармата. Светът му изцяло се върти около футбола, а във вселената съществуват закономерности. Предаността му към спорта бива наградена през пролетта на 1999 г.

Митко подписва професионален договор с ЦСКА и става част от мъжкия тим на клуба. Прави дебюта си на емблематичния 3-и март при загубата с 2:3 в столичното дерби срещу "Левски". Първият гол на благоевградчанина в официален мач за "армейците" пада само четири дни по-късно при успеха с 2:1 срещу "Миньор" Перник за Купата на България.

Историята следва естествения си ход. Бербатов се появява за първи път на европейската сцена срещу северноирландския "Портадаун", а срещу молдовския "Конструкторул" той поставя рекорд за най-много голове в един мач за „армейците“ в Европа, като реализира пет попадения. Нападателят вкарва 37 гола с "червената" фланелка в 65 мача и печели един трофей – Купата на България през 1999 г. след победа с 1:0 срещу "Литекс" на финала.

Не отнема много време и започват да валят множество предложения от чужбина за откритието на новия век в българския футбол. Германският тим "Байер" Леверкузен отмъква нападателя за трансферната сума от 3,3 млн. марки. За 5-годишния си престой в клуба той бележи 90 гола в 200 мача с екипа на „аспирините“.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Българинът е във вихъра си - три втори места в Бундеслигата и финали в турнира за Купата на Германия и Шампионската лига. Мечтаната цел обаче си остава меката на футбола - Висшата лига. През пролетта на 2006 г. Бербатов преминава в "Тотнъм", където добавя към сметката си 46 попадения в 102 срещи.

Пикът в кариерата на Митко е осезаем. Спекулации около евентуален епичен трансфер обикалят интернет пространството. Минути преди затварянето на летния прозорец през месец септември 2008 г., сензацията е факт - нападателят преминава в "Манчестър Юнайтед" за сумата от 30,75 млн. паунда (38,850 млн. евро), като по този начин става най-скъпият играч, купуван от Алекс Фъргюсън дотогава.

За 4-годишния си престой на "Олд Трафорд" той печели две титли на Висшата лига. Отличен е с приза "Златна обувка" през 2010 г. за най-много отбелязани голове в първенството. За три сезона с фланелката на "червените дяволи", Бербо се разписва 56 пъти в 149 мача. През лятото на 2012 г. подписва 2-годишен договор с отбора на "Фулъм", завръщайки се при треньора Мартин Йол, който го купува за втори път. През 2006 г. именно Йол привлича Берба на Острова.

Футболистът остава два сезона, като добавя на сметката си 20 гола в 54 мача. След това акостира във френския "Монако" отново за две години, а последният му отбор е гръцкият ПАОК. Договорът му изтича на 30 юни 2016 г. и ръководството на клуба решава да не го подновява.

От тази дата Бербатов е свободен агент и до момента не е решил къде ще продължи кариерата си. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Капитан е на българския национален отбор и за 11 години става абсолютен рекордьор по отбелязани попадения в историята - 48. Успехите му биват отличени цели седем пъти с приза футболист №1 на годината на България.

Момчето от Благоевград навърши 36 години на 30 януари 2017 г. Статистиките сами говорят за изключителния му талант и зверските усилия, но цифрата 36 е просто цифра, която бележи началото на вдъхновящата история - Димитър Бербатов.