на живо

Отмъщение, сервирано в трофей? Луис Суарес като Граф Монте Кристо

Уругваецът води "Атлетико" Мадрид към титлата, за ужас на всички в "Барселона"

Getty Images

Нужни са скрити камери в домовете на вече бившия президент на "Барселона" Хосеп Мария Бартомеу, Лионел Меси и Луис Суарес, за да се следят реакциите им при всеки гол на последния с екипа на "Атлетико" Мадрид. При Меси и Суарес е ясно, че има радост, но за Бартомеу сигурно такива дни са кошмарни.

Какъв подарък, каква страхотна сделка! След 198 гола и 97 асистенции в 283 мача за "Барселона", един от най-добрите реализатори в света бе прокуден, подписа с директен съперник и е на път да изведе новия си отбор до титлата в Испания. "Атлети" оглавява класирането в Примера дивисион с мач по-малко и актив от 47 точки - 7 пред градския съперник "Реал" Мадрид, 10 повече от "Барселона". 

Снимка: Getty Images

Уикенд след уикенд, Суарес бележи за себе си, за "Лос Колчонерос" и срещу всички, които го предадоха. Отмъщението му се очертава да бъде като това на Граф Монте Кристо от едноименния роман на Александър Дюма.

Вчера, навръх 33-ия си рожден ден, Суарес донесе на "дюшекчиите" трите точки срещу "Валенсия" в двубой, който тимът на Диего Симеоне едва ли щеше да спечели през миналия сезон. Вероятно тогава мачът щеше да завърши с равенство, а в "Атлети" нямаше да има разочарование. Преди идването на Суарес феновете сякаш бяха свикнали с "комфорта" на третото място.

Снимка: Getty Images

Настоящата кампания обаче е съвсем различна. "Рохибланкос" са на върха заради представяния като това срещу "Валенсия" - обрат от 0:1 до 3:1. Нов двубой, нов успех и крачка към първа титла от 2014 г. насам.

Вече не се действа "мач за мач", както обича да казва Симеоне. Шампионатът навлиза в период, в който изходът от него зависи само от "Атлети". И изглежда мадридчани трудно ще стъпят накриво!

В същото време "Барселона" на Роналд Куман не показва, че наистина е претендент за титлата в Ла Лига. Сред причините е липсата на резултатен №9 в помощ на капитана Лионел Меси.

Статистиката го доказва. Суарес е лидер при гомайсторите в Испания с 12-те си попадения, колкото има и Юсеф Ен-Несири от "Севиля". Сравненията между вече можем да кажем лидера на "Атлетико" и заместникa му в "Барселона" Мартин Брейтуейт са неизбежни.

Снимка: Getty Images

От началото на сезона Суарес бележи на всеки 92 минути, докато Брейтуейт се нуждае от цели 428, за да се разпише. 6 от головете на уругваеца са с десния крак, 4 с левия, два с глава - попадение на всеки 1.5 удара. Докато датчанинът, бивш играч на "Леганес", вкарва само с десния крак, при това на всеки 3.3 удара.

Оставяйки гореспоменатото настрана, трябва да отбележим, че присъствието на Суарес в наказателното поле всява паника сред защитниците на противника. С Брейтуейт е различно.

Стъпка по стъпка, Луис Суарес крачи уверено към отмъщението, а то може да бъде сервирано в трофей!

В Испания "Атлетико" е съсредоточен върху изявите си в Ла Лига, след като, в отсъствието на Суарес, допусна срамно отпадане от третодивизионния "Корнея" за Купата на краля. "Барселона" се измъчи със същия тим, но успя да го преодолее и в осминафиналите гостува на "Райо Валекано".

Дали каталунският гранд ще отстрани "пчеличките" от столичното предградие - разберете на 27 януари (сряда) от 22:00 ч., пряко по bTV Action.