на живо

Безкрайно спускане към залеза

С Линдзи Вон и Аксел Лунд Свиндал настъпи краят на една велика ера

Getty Images

В света на алпийските ски настъпи краят на една ера. Линдзи Вон и Аксел Лунд Свиндал се сбогуваха с белите писти със спусканията на световното първенство в Оре.

И го направиха с неподражаем стил. 36-годишният норвежец спечели сребро, изоставайки само на 2 стотни от новия световен шампион и негов съотборник Шетил Янсруд.

Снимка: Getty Images

А най-успешната състезателка при жените за всички времена се пребори за бронз в последното си състезание.

Снимка: Getty Images

34-годишната американка изведе спорта до нови висини и се превърна в една от най-разпознаваемите личностни изобщо.

А ако се чудите с какво викингите са по-различни от всички останали... припомнете си непреклонността и безстрашието на Аксел - най-възрастният олимпийски шампион в алпийските ски.

Заедно те промениха този спорт завинаги. И с право си заслужиха статута на живи легенди.

Снимка: Getty Images

Вон и Свиндал са олимпийски шампиони. Заедно са спечелили общо 7 олимпийски медала, 7 световни титли, 31 кристални глобуса и умопомрачителните 118 победи за Световната купа. Но не отличия могат да обяснят тяхното величие, а начинът, по който ги печелят.

Свиндал и Вон превъзмогват много тежки падания и безброй сериозни контузии, но като истински гладиатори се изправят... пак и пак.

Снимка: Getty Images

В Пьонгчанг Свиндал грабна златото в спускането, след като преодоля последователно няколко контузии - прорезна рана в областта на слабините, скъсано ахилесово сухожилие и застрашаваща кариерата му травма на коляното. Травма, която три години по-късно не му дава мира и заради която той повече няма да се състезава.

Вон от своя страна има в неприятния списък счупена ръка, разкъсани коленни връзки и неотшумяващи болежки по цялото тяло.

Снимка: Getty Images

"Те винаги се завръщат и печелят!", споделя Браян Стемл, който също оцелява след животозастрашаващ инцидент на "Щрайф".

В Оре през 2007 г. американката печели първите си две отличия - сребърни медали. Повече от 10 години преди това Свиндал слага на врата си за първи път злато в спускането и гигантския слалом.

Вон и Свиндал пресякоха финалната линия за последен път. И дори постиженията им да бъдат подобрени, то пътуването им надолу по хълма никога няма да бъде забравено.

Постижения - Линдзи Вон

Снимка: Getty Images

Американката е олимпийска шампионка в спускането от Ванкувър 2010. Двукратна световна шампионка и четирикратна носителка на Световната купа. Завършва кариерата си с четири медала от световни първенства.

Вон има 82 победи в стартове от Световната купа и остава на едва 4 от рекордьора Ингемар Стенмарк във вечната класация по успехи в алпийските ски.

Постижения - Аксел Лунд Свиндал

Снимка: Getty Images

Норвежецът е олимпийски шампион в супергигантския слалом от Ванкувър 2010 и в спускането от Пьонгчанг 2018. Освен това има сребро в спускането и бронз от гигантския слалом през 2010 г. Аксел Лунд Свиндал е петкратен световен шампион и има общо девет медала от първенства на планетата.

С 36-те си победи в стартове за Световната купа Свиндал се нарежда на шесто място във вечната ранглиста при мъжете след Пирмин Цурбриген (40), Марк Жирардели (46), Алберто Томба (50), Херман Майер (54), Марсел Хиршер (67) и Ингермар Стенмарк (86).