на живо

Принц Албер II – скритият коз на "Монако"

Или кой e "виновен" за трансфера на Радамел Фалкао

Един принц, един футболист и един бивш руски дипломат – звучи като сценарий за поредния холивудски блокбъстър. Уви, това не е хитова американска продукция, а истинска история за многомилионна сделка, която през 2013 г. шокира целия футболен свят.

Дори най-големият мечтател не би се надявал Радамел Фалкао – един от най-желаните футболисти в началото на това десетилетие, да избере "Монако" – клуб с традиции, който обаче е стигнал дъното… и започва отначало.

Снимка: Getty Images

Когато си сред най-добрите нападатели в света и си "ухажван" от много по-успешни и богати клубове, защо би отишъл в отбор, току-що изкачил се до второто ниво на френския футбол?

Отговорът - принцът на Монако Албер II. Или по-точно една тайна среща с монарха, провела се през 2013 г.

"Да видя с очите си, че не само ръководството на клуба, но и цялото кралство ме иска, определено наклони везните в полза на "Монако", споделя години по-късно Фалкао.

Главният изпълнителен директор на "монегаските" Вадим Василиев урежда срещата между 31-годишния колумбиец и принца, който притежава 1/3 от клуба. По това време Фалкао може да се похвали с 52 гола в 68 шампионатни мача за
"Атлетико" Мадрид.

"Никой не знаеше за този разговор. Това ме направи много горд, защото във футболния свят нищо не остава скрито-покрито" - споделя бившият руски дипломат, който се присъединява към клуба през 2013 г.

"Футболният свят направо експлодира, никой не очакваше такъв ход. Беше важно всички да разберат, че "Монако" се завръща и има амбиции за нещо повече", добавя Василиев.

Снимка: Getty Images

Щедрото седмично възнаграждение в размер на близо 603 хил. евро и възможността за освобождаване от данъци по всяка вероятност са допринесли за финализирането на трансфера. Въпреки това първите години на Радамел при "червено-белите" не се развиват по план.

"Монако" плаща около 60 милиона евро за неговите права. Но първият му сезон в тима приключва преждевременно заради контузия в коляно. През втората и третата година от контракта си той е преотстъпен последователно на "Манчестър Юнайтед" и "Челси", но в Англия не успява да разгърне потенциала си.

Фалкао отказа оферта от китайската Суперлига и се завърна при "монегаските". След повторната си поява на "Луи II" започна да демонстрира формата си от преди години – отбеляза 25 гола в 32 мача или по веднъж на всеки 87.5 минути.

Снимка: Getty Images

Руският милиардер и бизнесмен Дмитрий Риболовлев купи "Монако" през декември 2011 г. В ролята си на президент на клуба той привлече класни играчи като Фалкао и португалеца Жоао Моутиньо. Въпреки скъпите попълнения стратегията на отбора е ясна – да развива млади таланти и да "ги пуска да си ходят, когато настъпи правилният момент", твърди изпълнителният директор Василиев.

Снимка: Getty Images

През този сезон "Монако" се представя повече от впечатляващо в Шампионската лига. В отсъствието на Фалкао, отборът излезе победител в осминафиналния сблъсък с "Манчестър Сити" (краен резултат 6:6, французите продължиха напред благодарение на два гола на чужд терен).

"Монако" има 88 гола в Лига 1 от началото на сезона, а Радамел Фалкао, със своите 25 попадения, е страшилище за всяка защита.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На четвъртфиналите в Турнира на богатите "монегаските" ще се изправят срещу "Борусия" Дортмунд.

Първият мач в Германия е тази вечер (11 април) от 21:00 ч. и ще бъде предаван пряко по RING. Реваншът на "Луи II" е на 19 април.