на живо

Просто един филмов режисьор

Историята на исландския вратар, озаптил Меси

Вероятно вече сте запознати със симпатичната история на 345-хилядна Исландия. Страната с население колкото Ковънтри или Хонолулу, победи Англия на Евро 2016, а тази година дебютира на световно първенство по футбол.

А вчера препъна Меси и Аржентина още на старта на световното първенство в Русия. 

Доскоро треньорът на "викингите" Хеймир Халгримсон бе просто зъболекар. Левият бранител Биркир Сайварсон работи в завод за пакетиране на сол и си взима отпуск, за да участва на Мондиал 2018. Бойният поздрав на исландските фенове пък добива все повече последователи по целия свят.

Снимка: Reuters

Но от всички любопитни и нестандартни истории в тима на "викингите", тази на Ханес Халдорсон е най-чудновата. Вратарят се превърна в големия герой срещу "гаучосите", спасявайки дузпа на Лионел Меси и отразявайки още няколко опасни удара на останалите звезди на Аржентина.

През 2014 г. Исландия е на косъм от първото си световно първенство. Баражът с Хърватия попарва надеждите на северната страна, а стражът е единственият футболист, който все още играе в родината. Местното първенство е полупрофесионално, което означава, че играчите трябва да изкарват прехраната си с "истинска" работа.

За Ханес това означава да прави кино като почасов филмов режисьор и редактор. Най-големият му хит е създаването на песента на Исландия за Евровизия 2012.

След поражението с 0:2 в Загреб, вратарят мисли, че кариерата му в националния отбор е приключила. Не вярва, че Исландия някога отново ще бъде толкова близо до класиране на първия си голям форум. Ларс Лагербак освобождава треньорския пост за Хеймир Халгримсон, а останалото е история: Евро 2016, победата над Англия, класирането за Русия 2018 и спасената дузпа на Меси...

Снимка: Reuters

Исландия е богата държава, но родния край на Ханес - Брейдхолт, не е. Баща му също е вратар, но се отказва от спорта на 19 години. Затова окуража сина си да не спира... да се бори.

На шест младият Халдорсон попада в школата на най-големия местен отбор - КР. Специалистите му предвиждат добро бъдеще, но осем години по-късно вади рамото си при каране на сноуборд. Изпитва болка при всяка поява на тренировка. В следващите пет години, пет пъти опитва да се завърне на терена.

През това време момчетата на неговата възраст играят във всички младежки гарнитури. На 19, той няма нито един мач за националния отбор.

Така попада в сферата на филмовата индустрия. И се влюбва: "Прекарвах времето си в правенето на късометражни филми. Когато станах на 20 баща ми ме подтикна да се върна към футбола", споделя вратарят.

Решава да се пробва отново в кварталния отбор. "Лейкнир" Рейкявик се намира в третото ниво на Исландия и той трябва да спори за вратарското място с друг играч. Времето обаче съвпада със завършването му на колеж и той заминава на ваканция в САЩ, където 2 седмици набляга на алкохола.

Треньорът на третодивизионния тим оставя Ханес на резервната скамейка. Два кръга преди края, "Лейкнир" е лидер в класирането. Титулярният страж е изгонен в предпоследния кръг и на 5 септември 2004 г. Халдорсон дебютира в официален мач. Двубой, който ще изкачи победителя в по-високото ниво.

Вратарят вярва, че е дошъл неговият момент. Но вместо да помогне на тима си, той го закопава с ужасяваща грешка, споменът за която ще го преследва до края на живота му.

Така Ханес се завръща към филмите. Започва да гради име, а при търсенето на подходяща локация за едно видео наранява сериозно лявата си ръка. Решава отново да спре с футбола, но баща му го убеждава да пробва още веднъж. И тогава животът му прави рязък завой...

Няма начин да се завърне в "Лейкнир" и затова звъни на всеки отбор, предлагайки услугите си. Намира единствения треньор, който все още не е чул за фрапантната му грешка. Твърдо решен да не повтаря изявата си от миналото, той прави силен сезон в третодивизионния "Афтурендинг" и преминава в големия "Стярнан". Печели по 200 долара на месец - първите пари, които изкарва като футболист.

Представянето му продължава във възходяща линия и скоро се присъединява към КР и става вратар на най-добрия отбор в Исландия.

През 2011 г. получава и първата си повиквателна за националния отбор.

Седем години и един ден след драматичния си дебют за "Лейкнир", Ханес застава под рамката на "викингите" и не допуска гол. Северняците побеждават Кипър с 1:0 в квалификация за Евро 2012.

През 2016-а, при първата си поява на голям форум Исландия стига до равенство 1:1 с бъдещия шампион Португалия. Следва 1/8-финал с Англия и отпадане на 1/4-финалите от домакина Франция.

Снимка: Reuters

Забележителното представяне на 29-годишния Халдорсон му печели трансфер в Норвегия, а послед и в датския "Ранерс".

Преди старта на квалификациите за Мондиал 2018 той окача на стената си картина с логото на Русия 2018, за да бъде първото нещо, което вижда рано сутрин.

Мисията е изпълнена. Исландия най-после е на световно първенство. И не само, че се представя добре срещу суперфаворита Аржентина, но и измъква равенство 1:1.

Снимка: Reuters

14 години след най-голямата грешка в живота си Ханес Халдорсон спасява дузпа на Лионел Меси и за часове се превръща в най-търсеното исландско име в интернет. Какво го очаква занапред, можем само да гадаем. А кой знае, един ден може да видим и филм, вдъхновен от историята на Ханес Халдорсон.