на живо

Райън Краузър: Шампион заради дядо

Златният медалист в тласкането на гюле в Токио разчувства феновете с послание след успеха си

Reuters

Как се празнува олимпийска титла? С аплодисменти, викове и неукротими емоции? Вероятно може, но има и един друг вариант - с каубойска шапка и бележка със скромен надпис.

"Дядо, успяхме! Шампион на олимпийските игри!" - това гласеше посланието на американския гюлетласкач Райън Краузър. Той триумфира за втори път в кариерата си на най-важния спортен форум. 

Снимка: Reuters

След като през 2016 г. в Рио де Жанейро Райън спечели първо злато, този път той беше още по-категоричен и се приближи само на 7 см от световния рекорд, който подобри през юни 2021 г. С резултат от 23,30 м Краузър се нареди пред своя сънародник Джо Ковач (22,65 м) и Тим Уолш от Нова Зеландия (22,47 м). 

Но да се върнем към посланието на Краузър. 

Със сигурност най-горд от постижението на атлета би бил неговият дядо Лари. За жалост той загуби битката с рака няколко дни преди Райън да отпътува за Токио.

Снимка: Reuters

Всъщност Лари е в основата на увлечението на вече двукратния олимпийски шампион по тласкането на гюле. Цялото семейство Краузър от Орегон сe занимават с лека атлетика. Дядо Лари е хвърлял копие в колежа, татко Мич е участвал на олимпийските игри през 1984 г. като дискохвъргач, а чичо Брайън може да се похвали с две появявания на Игрите като копиехвъргач - през 1988 и 1992 г. Отделно не толкова впечатляващи успехи има другият чичо на Райън - Дийн, както и двамата му братовчеди Сам и Хайли.

Лари е първият треньор на своя внук. Именно той пръв му показва техниката, а след училище двамата доизкусуряват нещата в двора на къщата му.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mitch Crouser (@mitchcrouser)

Дядо Краузър успя да стане свидетел поне на подобряването на световния рекорд на своя внук. И го отпразнува с торта. А големият успех в Токио със сигурност е изгледал от рая!