на живо

Ритуалите на вратарите - от шамани и врачки до уриниране на терена (ВИДЕО)

Сред най-суеверните са Касияс, Куртоа, Бюрки, Рене Игита и... Боян Йоргачевич

Хората са суеверни. Вярват в петък 13-ти и черната котка, която носи лош късмет. Носят талисмани и спазват определени обичаи преди важно за тях събитие.

Футболистите не са по-различни. Голяма част от тях изпълняват специални ритуали с убеждението, че те им помагат. А сред най-суеверните са вратарите.

Икер Касияс - легендарният страж на "Реал" Мадрид е практикувал различни ритуали през годините. Сред тях се открояват рязането на ръкавите на всички фланелки и обуването на футболните чорапи наобратно.

Роман Бюрки - стражът на "Борусия" Дортмунд има необикновен навик... винаги трябва първи да докосне топката, с която ще се играе в даден мач.

Докато капитаните на двата тима хвърлят жребий преди началото на срещата, швейцарецът се промъква зад реферите и им "открадва" топката. Понякога я "свива" и изпод носа на талисманите.

Тибо Куртоа - Вратарят на "Челси" и белгийския национален отбор има може би най-странната практика преди първия съдийски сигнал. Куртоа докосва брадичката си всеки път, когато камерата минава покрай него по време на слушането на националния химн на Белгия.

Серхио Гойкоечея се слави с един от най-неприятните ритуали - уриниране на терена преди дузпа. Суеверието му проработи на полуфинала на Мондиал 1990, когато спаси две дузпи срещу Италия, но го предаде на последвалия финал срещу Германия.

Дейвид Джеймс не пропускал да ходи по малка нужда преди мач. Английският вратар гонел всички от съблекалнята, влизал в тоалетната и междувременно задължително плюел в стената.

Снимка: Getty Images

Шей Гивън - от суеверие или не ирладският страж винаги излизал на терена с шишенце светена вода. Предшественикът му в ирландския национален отбор и легенда на "Селтик" - Паки Бонър, пък винаги носел парче глина в чантата за ръкавиците си.

Рене Игита - опитвайки се отчаяно да промени съдбата на клубния си тим "Атлетико Насионал", колумбийският вратар посетил врачка заедно със съотборника си Карлос Переа. Тя ги посъветвала, че ако искат да им потръгне трябва всички в отбора да носят сини колани и сини долни гащета. Игита и компания се вслушали и скоро след това спечелили Копа Либертадорес.

Тони Силва - по време на Купата на африканските нации през 2000 г. сенегалският страж бил обвинен, че е наел шаман, който да намаже гредите на пазената от него врата с магически мехлем. След предполагаемата процедура Силва не получава гол в продължение на 448 минути.

Пепе Рейна - докато е в "Ливърпул" испанецът си признава, че изпълнява няколко ритуала. Например, винаги яде сандвичи със сирене и шунка и пие чаша вино в нощта преди мач. Също така в деня на срещата той не пропускал да се увери, че резервоарът на колата му е пълен догоре, като зареждал в една и съща бензиностанция и винаги паркирал на едно и също място на "Анфийлд".

Българската връзка - Боян Йоргачевич.

Вече бившият страж на "Левски" винаги излизаше на терена с шалче на отбора, за който играе, и го връзваше на мрежата. Компания му правеше шишенце със светена вода, а сред ритуалите му бе и никога да не престъпва голлинията с двата крака.

Снимка: Lap.bg