на живо

Робер Пирес - от столицата на шампанското до трона на "Хайбъри"

Бързоногото крило почти се отказва от любимата игра преди Лига 1 да му отвори вратите към световната титла и място сред легендите на "Арсенал"

Робер Пирес не бил сигурен дали иска да бъде футболист. Животът около него вървял на бързи обороти, а той се чувствал сякаш пропуска да се наслади на неговите блага. Приятели на 15-годишния Робер ходели по купони, преследвали любовта и търсели себе си. Но за скромния юноша програмата била много по-различна и обикновена – училище, тренировка, сън. И пак отначало.

Снимка: Getty Images

Междувременно футболът се превръщал в сериозна работа. Тийнейджърът става основен плеймейкър на третия отбор на родния "Реймс". Личните жертви започнали и постепенно взели връх в семейство Пирес. Робер не вярвал, че те са оправдани, но майка му Марибел не спирала да му напомня за неговата голяма мечта и живота, който професионалният футбол може да предложи.

Роден на 29 януари 1973 г. в град Реймс, Робер е първо дете в семейството на испанка и португалец. Антонио Пирес и съпругата му се местят във Франция малко след сватбата, за да избегнат изпращането на Антонио на фронта във войната за независимост на Ангола.

В зависимост от това кой го облича сутрин той се озовавал в тъмночервена тениска на "Бенфика" или искрящо бяла фланелка на "Реал" Мадрид.

В дома на семейство Пирес се говорело изключително малко на френски език и това доста затруднявало талантливото хлапе в ранните му училищни години. Но уменията му на футболното игрище били по-силни от всякакви думи.

Класически номер 10 на терена, заложбите на момчето били забелязани от "Метц". На 19 подписва и първия си професионален договор, но треньорът Филип Хинсбергер го вади от комфортната среда на халфовата линия и го поставя далеч вляво. Решение, което оформя бъдещето на Робер Пирес.

"Той беше първият човек, който ме постави на лявото крило. И проработи. Това бе началото на моята история", спомня си футболистът.

Пирес дебютира в Лига 1 през 1993 г. срещу "Лион" и бързо си печели постоянна позиция в стартовия състав на първия отбор. И както младото крило летяло по фланга, така и "Метц" летял нагоре в подреждането на френското първенство. За времето, в което Пирес си извоюва приза за Най-добър млад играч на Лига 1 за сезон 1995/96 "Метц" препуска от 12-о през 8-о, та чак до 4-о място в таблицата.

През това време Европа наблюдавала. Отборът на "Бенфика" – този, който Робер подкрепял в детските си години, не криел интереса си. За разочарование на баща му обаче той заявил: "Не искам в "Бенфика"! Искам да продължа да играя и да се усъвършенствам в "Метц". И Робер прави точно това. На 6 април същата година взима в ръцете си Купата на Лигата, след като вкарва дузпа за победата над "Лион" във финала.

През следващата кампания Пирес ниже 11 гола в Лига 1 за трета поредна година, а "Метц" финишира пети. Сезон 1997/98 трябваше да бъде техен, но приключва с много разбити сърца, след като тимът губи драматично в последния ден. За няколко кратки минути Робер и компания са шампиони на Франция, но в крайна сметка отборът на "Ланс" изравнява срещу "Оксер" и вдига трофея.

"Беше много труден момент. Не само за нас. За целия град. Щеше да бъде страхотно да се качим на върха", спомня си с тъга полузащитникът.

Но лятото компенсира разочарованието. Пирес е повикан в националния отбор на Франция и помага на "петлите" да спечелят световната титла.

Играчът отново е залят с оферти от големите клубове, но той продължа да държи на развитието си в Лига 1 и затова избира "Марсилия".

Но болката на Робер се увеличава, след като в първия си сезон с новия отбор остава на точка от първото място на "Бордо", а малко по-късно губи финала за Купата на УЕФА с 0:3 от Ернан Креспо и "Парма".

"Отново втори. Понесох го много зле", добавя крилото.

Снимка: Getty Images

Сезон по-късно той е далеч от обичайно силната си форма и дори капитанската лента му е отнета. През 2000 г. престоят му в Лига 1 е към своя край. 228 мача, 51 гола и нито една титла на Франция.

Време бе да разочарова и майка си. Отхвърляйки оферта на "Реал" Мадрид той се запътва към "Арсенал" и Висшата лига. На Острова преоткрива всички богатства, които футболът е готов да му даде и сбъдва мечтите си… ако не тези на майка си, то поне своите!

Робер Пирес е сред специалните гости на Луиш Фиго за благотворителния мач срещу тима на Димитър Бербатов тази вечер на "Васил Левски'. Не го пропускайте - само по bTV Action от 18 ч.