на живо

"Северна Каролина" издрапа до мача за титлата (ВИДЕО)

"Катранените пети" са на втори пореден финал в NCAA

"Северна Каролина" - "Гонзага" е финалът в колежанската лига при мъжете в САЩ тази година. "Катранените" пети минаха през иглени уши, но все пак победиха "Орегон" със 77:76. Най-важната и последна битка за сезона в NCAA ще се играе в понеделник вечер във Финикс, щата Аризона.

"Северна Каролина" - отборът, от който през 80-те години на миналия век тръгва към големия баскетбол не кой да е, а най-великият за всички времена - Майкъл Джордън, е на втори пореден финал в NCAA. Българската връзка в "Северна Каролина" пък се казва Васил Евтимов, който носи фланелката на прочутия тим в периода 1996-1999 г.

Драмата в полуфинала бе пълна. 5,8 секунди преди края Кенеди Мийкс от "Северна Каролина" бе фаулиран, но пропиля и двата наказателни удара. И тогава съотборникът му Тео Пинсън се пребори като лъв в нападение, пусна топката към Джоел Бери, който на свой ред бе спрян непозволено от защитата на "Орегон". Бери сполучи при първия, но пропусна при втория си опит от наказателната линия. Борбата в нападение в изтичащото неумоливо време отново бе за "Северна Каролина", а героят този път се казваше Кенеди Мийкс.

За "Северна Каролина" Кенеди Мийкс се прибра в съблекалнята с 25 точки, 14 борби и 3 откраднати топки. Осем от неговите овладени топки под коша дойдоха именно в атака. Джъстин Джаксън записа 22 точки, между които четири тройки. За "Орегон" Тайлър Дорси наниза 21 точки.

Миналата година "катранените пети" загубиха злощастно битката за трофея срещу "Виланова" след кош със сирената на Крис Дженкинс. Сега обаче за поставените под №1 в класирането на най-добрите колежански състави е време за реванш и те са мотивирани да вземат това, което им се изплъзна през 2016-та. Те са на победа разстояние от бленувата шеста титла в историята си.