на живо

Шампионът, който плете, за да победи рака и предразсъдъците

Том Дейли беше уловен да плете на трибуните в Токио. А за всичко това си има добро обяснение

Той седи спокойно, с маска, с екип на Великобритания и... плете. Той е Том Дейли и е олимпийски шампион в скоковете във вода по двойки от 10-метрова платформа. 

Но защо Том предпочита да прекарва времето си с игли в ръце? Отговорът се оказва прост и толкова трогателен, че трябва да го научите. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by It's Britney Btch (@precopeo_)

Изработването на плетива кара 27-годишния спортист да се справя по-добре със стреса около тренировките. "Плетенето не ми дава да полудея през целия този процес. Обичам да плета, да бродирам, да изработвам неща", казва той.

Със своето странно хоби Том успява да набере средства, които дарява на организации, които помагат на болни от рак и се борят с коварното заболяване. По този начин британецът се справя и със загубата на баща си. През 2011 г. Робърт Дейли напуска този свят заради тумор. Само няколко дни преди 17-тия рожден ден на сина си. 

Наскоро Том дари близо 6000 паунда за борба с болестта, продавайки свои плетива. 

И ако си мислите, че само необичайното занимание на британеца го прави вдъхновител, лъжете се! Том е дете-чудо. Той участва за четвърти път на олимпийски игри! На 13 е част от британските олимпийци за най-авторитетния спортен форум в Пекин. На 15 става световен шампион в скоковете във вода! В своята колекция нашият герой има и две бронзови отличия - от Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tom Daley (@tomdaley)

Освен това Том е от малкото спортисти, които разкриват нетрадиционната си сексуална ориентация. От 2017 г. той е женен за сценариста, носител на Оскар, Дъстин Ленс Блек. Двамата имат син. Роби е роден през 2018 г. от сурогатна майка. 

Именно малчуганът получава най-много внимание от олимпийския шампион, който често му плете дрешки. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tom Daley (@tomdaley)