на живо

Шампионът, на когото България отказа покрив

Преди три години Божидар Андреев обмисля да вдига под чужд флаг

22-годишният Божидар Андреев донесе първа титла на България от европейско първенство по вдигане на тежести от пет години насам и както треньорът на националния отбор Иван Иванов каза пред bTV: "Има ни на картата на Европа!". Да, но можеше и да ни няма, защото Андреев е бил на косъм от това да се състезава за друга държава!

Преди три години младежкият олимпийски шампион от Нанджин 2014 обмисля да напусне България, защото остава без покрив над главата. Дотогава младият щангист живее в общежитието на Спортното училище в Сливен, но след завършването трябва да си търси нов дом. От общината в Сливен заявяват, че не могат да му предоставят жилище. Междувременно спортистът се прибира да нощува в стаичка до залата, в която тренира. 

Снимка: Facebook

По онова време щангистът получава оферта от 250 хил. долара, за да се състезава за Азербайджан.

На помощ се притичва президентът на Спортна академия "Ставен" Лъчезар Темелков, който безвъзмездно предоставя апартамент на щангиста за следващия олимпийски цикъл. Той застава зад Андреев и треньора му, защото не иска още един роден талант да последва примера на Бетина Темелкова, която вече се състезава за Израел заради неразбирателство с федерацията по джудо.

Снимка: Facebook

Неволите на перспективния Божидар Андреев съвпадат по време с почти тригодишния период, в който не тренира с националния отбор поради различни причини. Най-сериозната - ръководството на федерацията не позволява на треньора му Пламен Братойчев да пътува с него по състезания.

Напрежението между щангиста и федерацията се заражда на Евро 2016 за мъже във Фьорде, Норвегия, когато треньорът на националите Иван Иванов заявява за последния му опит 191 кг и той ги изтласква. Братойчев обаче разкритикува решението на Иванов, защото със 192 кг Андреев е щял да спечели бронзов медал в изтласкването и по този начин да получи по-добро финансиране за подготовката си.

Снимка: Facebook

През 2017 г. Андреев дори обмисля да се откаже от спорта. Все пак федерацията се свързва с него, тъй като не може да събере стойностен отбор за световното първенство в Анахайм 2017, но той официално се завръща в тима през 2018-а.

Веднага печели злато на европейското първенство за 23-годишни в полския град Замошч в кат. 77 кг с 338 кг двубой. По-късно през годината Андреев се нарежда девети на световното в Ашхабад (Тюркменистан) с 335 кг в кат. 73 кг.

Снимка: Facebook

Божидар Андреев е откритие на сливенския треньор Пламен Братойчев, който го намира в родното му село Тополчане през 2011 г. Новият европейски шампион се запалва по вдигането на тежести покрай петимата си братя. Той е от ромски произход, а семейството му живее много скромно.

Божидар е работил в хранителен магазин в Сливен, за да се издържа. Имало е дълги периоди, в които е преживявал със стипендия от 135 лв. на месец. В свободното си време обича да рисува.

След златото в Батуми мечтите на Божидар Андреев стават по-смели - той иска да спечели олимпийска квота за Токио 2020 на следващото световно първенство и е готов да дадеш всичко от себе си, за да зарадва България, треньора си, семейство си и всички онези, които повярваха в него.