на живо

Спортната 2020-a: Mалко радостни мигове и много разочарования

Трудна година за българския спорт

Lap.bg

Пандемията от COVID-19 не даде възможност на спортната 2020-а година да предложи пълния си блясък от събития. Заради високия риск от разпространение на заразата, олимпийските игри в Токио бяха отложени с 12 месеца, а редица европейски и световни първенства бяха отменени. Сред българските спортисти, които гледат смело към Игрите през 2021-а година, е и Ивет Лалова, която е с покрит норматив за пето участие на най-големия спортен форум.

Българският спорт изпрати трудна 2020-а година: с малко радостни мигове и редица неуспехи. Националният отбор по футбол изпуснаха своята златна възможност за класиране на европейско първенство. 16-годишното чакане продължава, след като възпитаниците на вече бившия национален селекционер Георги Дерменджиев загубиха полуфиналния бараж от Унгария с 1:3.

Снимка: Lap.bg

Положителна беше годината на клубно ниво. За първи път от 10 години два български отбора се класираха за групите на евротурнирите. ЦСКА и "Лудогорец" попаднаха сред най-добрите в Лига Европа, но не успяха да продължат към елиминационната фаза.

Волейболните национали бяха болезнено близо да класиране на олимпийските игри, но не успяха да спечелят мечтаната квота. Под наставленията на Силвано Пранди, трикольорите победиха Франция и действащия европейски шампион Сърбия, но се простиха с мечтата си след загуба от Германия в полуфиналите на европейската квалификация.

Снимка: Lap.bg

Годината беше силна за българския тенис. Още в първите дни на 2020-а, най-добрите родни тенисисти взеха участие в новата отборна надпревара – АТП Къп. Начело с капитана Григор Димитров, България остана на крачка от класиране за четвъртфиналите, след две победи и една загуба завърши на 9-о място.

Шеметно завръщане на корта след майчинство направи Цветана Пиронкова. След 3-годишна пауза, пловдивчанката беше голямата изненада на US Open. Българката стигна до четвъртфиналите, където бе спряна от бившата номер 1 в света Серина Уилямс. Веднага след това Пиронкова затвърди добрите впечатления с класиране за третия кръг на "Ролан Гарос".

Снимка: Reuters

Без трофей през календарната година остана Григор Димитров. Първата ни ракета редуваше силни игри с неубедителни изяви, но в крайна сметка завърши годината в топ 20. И с ново гадже.

Снимка: Instagram

През 2020-а година Кубрат Пулев дочака своя миг отново да излезе в битка за световната титла в тежка категория. След 3-годишно забавяне и многократно отлагане на срещата, българският боксьор получи своя шанс да се изправи срещу Антъни Джошуа.

Снимка: Lap.bg

Въпреки че не се намираше в най-доброто си физическо състояние, тъй като непосредствено преди битката в Лондон се зарази с коронавирус, Кобрата се изправи с достойнство и удържа на ударите на Джошуа до 9-ия рунд.

В художествената гимнастика, 15-годишната Стилияна Николова донесе първата европейска титла за България при девойките от 25 години насам. Стилияна се окичи със златния медал на лента, а на топка остана със сребро.

Снимка: БФХГ

Българската борба завършва 2020-а година с три европейски титли. Миглена Селишка и Мими Христова се качиха на най-високото стъпало на почетната стълбичка, а голямата изненада при мъжете поднесе 18-годишният Едмонд Назарян, който в своя дебют завоюва златен медал. Синът на двукратния олимпийски шампион – Армен Назарян, покори Вечния град с победи над последните двама шампиони на Стария континент.

Най-добрият български джудист – Ивайло Иванов, може да отчете като положителна своята година. Българинът стигна до сребърния медал на европейското първенство в Прага и загатна, че може да се очаква нещо още по-сериозно от него в японската столица.

Ненадмината в своя неолимпийски спорт. С тези думи може да бъде описана Мария Оряшкова, която не бе спряна дори и от пандемията от коронавирус, за да спечели своята рекордна шеста световна титла в самбото. С последния си златен медал преди месец, Оряшкова се превърна в първата самбистка, покорила света шест пъти. Мария е и 9-кратна европейска шампионка.

Снимка: Facebook

Българските спортисти гледат смело към 2021-а година. Там ги очакват олимпийските игри в Токио. Най-специални ще бъдат те за Ивет Лалова, за която това ще бъде пето участие на най-големия спортен форум.