на живо

"Така умира волейболът": Италианските клубове искат пълни зали през новия сезон

Те не са съгласни с ограничението само 35% от капацитета на спортното съоръжение да е достъпно за зрители

Волейболът умира! За това алармираха италианските клубове. А причината са ограниченията за зрителите по време на новия сезон.

С кампания в социалните мрежи всички клубове заявиха, че не са съгласни с мерките и те ще се отразят пагубно на отборите, които ще са принудени да съкратят значително разходите си, а вероятно и да уволнят служители. 

"Така умира волейболът" е името на подписката, която се събира, за да бъде разрешено на феновете да се завърнат по трибуните, спазвайки определени мерки - да бъдат ваксинирани и да носят маски.

В момента е разрешено по трибуните да присъстват привърженици, които заемат не повече от 35% от капацитета на залата. Според клубовете обаче, предвид засилената кампания за ваксинация в Италия, няма проблем спортните съоръжения да заработят на пълен капацитет за феновете и дори това е задължително.

"От началото на пандемията ние поставяме здравето на първо място - на спортистите, на треньорите, на персонала, на феновете, които го осъзнават и се държат като на театър. Днес, предвид напредъка на кампанията за ваксиниране и издаването на сертификати, не разбираме защо не възможно да се завърнем към "нормалната" си рутина и да бъдем защитени в залите. Дори ваксините да не ни защитават на 100%, за това са маските", се казва в позицията на клубовете.

Те добавят, че при сегашните разпоредби ще трябва да съкратят с 65% приходите си от продажби на билети и сезонни карти, а това няма как да не се отрази и на бюджета.

"Искаме само да се завърнем в залите. Искаме да не се налага да бъдат съкращавани хиляди служители в клубовете. Искаме да не бъде погубван масовият спорт, който има огромно значение", казват клубовете.

Петицията за увеличаване на броя на феновете във волейболните зали до момента е подписана от над 16 100 фенове. Крайната цел на клубовете е да съберат 25 000 подписа, които да бъдат пратени до министрите на спорта и здравеопазването в страната. 

Волейболният сезон в Италия стартира през октомври. До тогава мъжкият и женският тим в страната ще се борят за титлата от европейските първенства.

Днес (20 август) може да гледате Италия - Беларус - мач от груповата фаза на европейското първенство за жени, пряко по RING от 18:15 ч. В 20:30 ч. ще ви покажем срещата Гърция - Полша.