на живо

Терорист-шампион? Защо Джавад Форуги попадна под прицел?

Иранецът спечели златен медал на 10 м пистолет от олимпийските игри в Токио

Reuters

Още в първия ден на олимпийските игри в Токио (24 юли) в Иран ликуваха, а радостта донесе Джавад Форуги. 41-годишният стрелец спечели златен медал на 10 м въздушен пистолет. 

Реакциите обаче не закъсняха! Легенди в този спорт, негови конкуренти и правозащитни организации го нарекоха... терорист. И поискаха отнемане на отличието му.

Кой е Джавад Форуги?

Снимка: Reuters

Иранецът всъщност е част от Ислямския революционен гвардейски корпус на Иран. Организацията е обявена за терористична от САЩ и Обединените арабски емирства през 2019 г. Тя е създадена през 1979 г., а според данни отвъд Океана, е участвала в редица убийства и зверства в Ирак, Ливан и Афганистан. 

За връзката на Форуги с Гвардейския корпус разкри южнокореецът Джин Джон-О - четирикратен олимпийски шампион в стрелбата. Той поиска от Международния олимпийски комитет веднага да започне разследване. 

Снимка: Reuters

"Как може терорист да печели злато на олимпийски игри?! Това е едно от най-неправилните и абсурдни неща, които съм виждал!", заяви стрелецът, който държи рекорда в тази дисциплина, пред медии в родината си.

Самият Форуги не отрича, че е бил на фронта в Сирия между 2013 и 2015 г., но като медик. Той твърди, че не е участвал в бойни действия, въпреки появилата се негова снимка с автомат. 

Златният медалист е категоричен, че именно по време на службата си е открил стрелбата. Преди Игрите в Токио той разказа, че за първи път е хванал пистолет в мазето на болницата, в която е работил. Според организации, които защитават правата на човека, е доста съмнително Форуги да е толкова добър стрелец с толкова малко практика. 

Снимка: Reuters

От Международния олимпийски комитет заявиха, че подобни обвинения в тероризъм не могат да се отправят към когото и да е без солидни доказателства.

След Форуги в Токио се наредиха сърбинът Дамир Микец и китаецът Паг Уей.

Снимка: Reuters