на живо

Треньорът на Джошуа: Мачът с Пулев бил лесен?! На коя планета живеят тези хора?!

Робърт Макрекън с детайлен анализ след победата на британеца

Lap.bg

Треньорът на шампиона в тежка категория на Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO), Международната боксова федерация (IBF)и Международната боксова организация (IBO) Антъни Джошуа - Робърт Макрекън, заяви, че мачът срещу Кубрат Пулев не е бил лесен. 

В ранните часове на неделя (13 декември) българският боксьор излезе на ринга в зала "Уембли" в Лондон в опит да спечели световните титли в тежка категория, които са притежание на британеца. Джошуа успя да нокаутира своя опонент в деветия рунд и да му причини втора загуба в кариерата сред професионалистите след поражението от Владимир Кличко през 2014 г. (също в мач за световните титли в тежка категория).

"Не бива да се подценява победеният от Джошуа боксьор. Кубрат бе губил само веднъж в кариерата си досега, и то от Кличко. Не знам на каква планета живеят хората, които казват, че мачът е бил лесен за Ей Джей. Пулев е топ боксьор, а срещу такива никога нямаш лесна вечер", заяви Макрекън, който е част от щаба на Джошуа от 2019 г.

"Представянето на Джошуа бе добро. Солидно присъствие на ринга и търпение. Това е важно, когато срещу теб е опитен противник като Пулев. Антъни опита да го довърши в третия рунд, но когато осъзна, че няма да се случи, просто се адаптира. Запази сили, върна си ритъма и отново натисна няколко рунда по-късно. В този период Пулев бе доста опасен", добави специалистът пред британското издание "The athletic".

Макрекън, който е отговорен предимно за тактиката на британския шампион по време на мач, обясни, че е доволен от действията на боксьора, който е съумял да прецени добре как да разпредели силите си.

"Най-доброто от представянето на Антъни беше, че показа зрялост. Не тръгна сляпо да довършва Пулев, когато той падна в третия рунд два пъти. Българинът е издръжлив и нямаше да поддаде. Джошуа усети, че няма да има "достатъчно гориво за нокаут" сега и веднага. Взе си почивка, презареди, укроти адреналина. Преди допускаше грешки в такива моменти.", заяви Макрекън.

Снимка: Lap.bg

Специалистът започна работа с Джошуа в началото на 2019 г. - няколко месеца преди британецът да загуби мача си с Анди Руис и титлите. В реванша, в края на миналата година, Ей Джей успя да си върне поясите.

"Аз и целият треньорски екип бяхме съсипани от критики след загубата в "Медисън Скуеър Гардън". Онази сутрин Антъни изобщо не бе готов за мач, имаше си физически и лични проблеми. Но бе твърд - няма как да не излезе пред толкова хора, няма начин. Въпреки това можеше да не загуби, просто търпението и добрата боксова мисъл му убягнаха тогава - това, за което говорим сега срещу Пулев. Още на другия ден се свързахме с щаба на Руис и двамата уговориха реванша. Джошуа бе убеден, че ще го бие безпроблемно, когато е в кондиция.", заяви Макрекън.

Снимка: Lap.bg

52-годишнията специалист има доста опит в бокса. Той беше треньор на националния тим на Великобритания на олимпийските игри в Лондон 2012 (Тогава Джошуа спечели златен медал в тежка категория).

След това беше наставник на Карл Фроч (33 победи, 2 загуби в професионалния бокс), който беше шампион в супер средна категория.

В момента той е фокусиран единствено върху работата си с Джошуа.

Снимка: Lap.bg

"Има какво да подобрява, знае го добре и сам. Убеден съм, че когато е в най-доброто си състояние, ще е много трудно някой да го победи. Трупа и опит, вече има зад гърба си 11 мача за титли. Това е зрялост и безценни познания. Добавете и това към качествата му, както и харизмата му, и получавате истински шампион. Хората го харесват, получава тонове с писма от британци, но и чужденци. Има и много критики, разбира се. Но определено той вече има профил на шампион", казва Макрекън.

Той е убеден, че следващият мач на Ей Джей ще е срещу друг британец и шампион в тежка категория на Световен боксов съвет (WBC) - Тайсън Фюри. Победителят в тази среща ще стане абсолютен световен шампион!

Снимка: Lap.bg

"Въпросът вече е кога, не дали. И двамата го искат, няма какво повече да чакаме. Според мен ще се бият, и то не веднъж, а поне два пъти. Нямам търпение, това ще е огромно предизвикателство. Това са двамата най-добри боксьори в момента. Познавам отлично Тайсън, бил съм в неговия ъгъл. Два пъти съм помагал на екипа му, знам неговите качества от съвсем млад. Изключително талантлив, беше чудесно, буйно момче. Сега очевидно е пораснал, притежава вече и опита да се бие с най-добрите.", каза още Макрекън.