на живо

Три пръста във въздуха: Защо сърбите празнуват по този начин?

На терена в Лисабон, в съблекалнята, в автобуса, по улиците - сърбите показваха един и същи знак

Instagram

Класирането на Сърбия за световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. е една от водещите теми в спортните медии по цял свят. Западните ни съседи успяха да победят Португалия с гол в последните минути на Александър Митрович, а след това емоционално празнуваха успеха си с много музика, скандирания и снимки. 

На повече от кадрите сръбските футболисти показват високо вдигнати три пръста. Защо? И какво значи този знак?

Трите пръста - палец, показалец и среден, сърбите смятат за православен символ. Той показва Светата троица и често отвъд западната ни граница се използва словосъчетанието "Нема крста без три прста" ("Не можеш да се прекръстиш без три пръста"). По този начин сърбите подчертават православната си вяра и се разграничават от католическата, при която се използват петте пръста събрани (символизиращи раните на Исус Христос). 

Това се вижда и от снимката на Душан Влахович, Алекса Терзич и Страхиня Павлович.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Fan Page (@strahinjapavlovicfp)

Смята се, че символът с три вдигнати пръста се превръща в сръбски през 19-ти век и за първи път е изобразен на картината "Въстанието в Таково" на Пая Йованович от 1888 г.

В съвременната история знакът се появява през 1988 г. по време на протестите в търсена на автономия на държавите, съставящи Югославия. С него сърбите показват победата си. 

Снимка: Instagram

Широко разпространен е и по време на войните в Босна и Херцеговина, Хърватия и Косово в край на ХХ век. По този начин сърбите като нация се разграничават от противниците си. Знакът се използва и днес, предимно от националистите. 

Въпреки че хървати, бошняци, косовци и албанци виждат в този знак провокация, сръбските спортисти продължават да го използват при победа.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksa Terzic (@aleksa_terzic93)

Новак Джокович често позира по този начин. Наскоро го направи и баскетболистът Никола Йокич. 

Снимка: Instagram