на живо

УЕФА предупреди футболист да скрие татуировка, "подстрекаваща към нацизъм"

Огниен Враниеш има нарисуван лика на Момчило Джуич

Футболистът на АЕК от Атина - Огниен Враниеш, беше предупреден от УЕФА, че трябва да играе с по-дълги ръкави. Причината е татуировка върху дясната му ръка, която според новите правила на централата е неприемлива, тъй като "подстрекава към фашизъм". 

Враниеш е отявлен любител на изкуството за изобразяване на картини по тялото. Той има редица татуировки, но на десния му бицепс личи образът на Момчило Джуич. Именно той трябва да бъде покриван по време на мачовете, ако футболистът не иска да получи дисциплинарно наказание.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ognjen Vranjes (@ognjen_vranjes)

Момчило Джуич е командир на сръбските четници по време на Втората световна война. Той се свързва с няколко масови убийства, а по време на войната си сътрудничи с нациските окупатори на тогавашна Югославия срещу партизанските отряди. 

Самият Враниеш е доста противоречива личност и често се забърква в скандали. Той е роден в Баня Лука в Босна и Херцеговина, а се самоопределя като сърбин. Именно така той обяснява избора си да си татуира Джуич.

"Момчило Джуич е бил свещеник. Бил е част от моя народ и е бил приет от него. Останалото не е толкова важно", обяснява футболистът.

Татуировката и лошата му дисциплина са причините Враниеш да не получава повиквателни за националния отбор на Босна и Херцеговина от 2018 г. насам. Преди това той записа 38 мача. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ognjen Vranjes (@ognjen_vranjes)

Защитникът има и условна присъда от 8 месеца заради подстрекаване на насилие у феновете на АЕК и "Олимпиакос" през социалните мрежи. 

През 2019 г. той беше задържан на летището в Белгия и пратен за няколко дни в бежански лагер, тъй като не притежаваше валиден документ за пребиваване в страната. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ognjen Vranjes (@ognjen_vranjes)

Враниеш намери място на страниците на таблоидите в Сърбия, след като разпространи интимни кадри на певицата Йелена Карлеуша - съпруга на футболиста на националния тим на страната Душко Тошич.