на живо

Успехът на "Монако" се дължи на... уроци по готвене (ВИДЕО)

"Рецепти за шампиони" в помощ на футболистите на Леонардо Жардим

Getty Images/Guliver Photos

Когато вторият капитан на "Монако" Валер Жермен приготвя храна в домашни условия, има навика да я снима, за да я изпрати на специалиста по хранене на тима Филип Кюнц.

"Караме го да се гордее, защото наистина спазваме режимите и предписанията му", споделя нападателят, който влезе като резерва в реванша срещу "Борусия" Дортмунд и вкара третия гол за успеха на "монегаските" с 3:1 на "Луи II".

 

A post shared by Benjamin Mendy (@benmendy23) on

Съотборниците на Жермен следват примера му. Те обичат да споделят кулинарните си произведения в социалните мрежи, обръщайки се с лек намек към Кюнц: "Хей, виж това. Не е зле, нали?" - се появява върху дисплея на телефона на специалиста.

И докато феновете могат да проследят с какво се храни един от най-младите и успешни тимове в Европа през последните години, то Кюнц анализира качеството и количеството на храната, за да запознае играчите с нейните предимства и недостатъци по-късно.

Според диетолога именно добрият подбор, пропорции и правилно меню имат пръст в добрите резултати на "Монако". Отборът от Княжеството е лидер във френската Ла Лига и е сред полуфиналистите в тазгодишното издание на Шампионската лига.

"Монегаските" не гледат на избраната от специалиста храна само като на "здравословна", "правилна" и "необходима". Кюнц е научил футболистите да изпитват наслада от продуктите и да се възползват от предимствата, с която те подобряват представянето им на терена.

Стратегията на правилното хранене се развива в клуба през последните няколко години. За тази цел "Монако" известира в проучването на нови продукти и хранителни елементи, в откриването на най-добрите готвачи и експерти в диетологията.

Готвачите пътуват навсякъде с отбора. Машини за фрешове и салатен бар са поставени на видно място на тренировъчните съоръжения. Междувременно кръвното налягане и правилната хидратация на играчите подлежи на постоянен мониторинг, за да определи от какви витамини и нутриенти се нуждае всеки един от тях.

Спортистите имат индивидуална диета съобразно резултатите от мониторинга. "Знаем от какво и колко се нуждаят нашите играчи. Затова правим персонална вечеря за всеки по отделно", споделя главният диетолог на тима Хуан Морияс.

"Истинско предизвикателство е, защото трябва да се съобразяваме не само с показанията от мониторинга, но и с културните различия на футболистите", добавя той.

"Когато се хранят заедно в клубната база или по време на мачове е лесно. Проблемът възниква, когато те се приберат по домовете си", разкриват специалистите.

Но Кюнц и неговият екип имат революционно решение - уроци по готвене за всички футболисти. Освен това са създали нещо като кулинарен наръчник. Дори са се потрудили да му сложат име - "Рецепти за шампиони", а играчите се допитват до него постоянно.

Амбициозните похвати не спират до тук. Целият отбор има достъп до специално приложение, което показва в детайли как да се готви правилно, за да се запазят всички полезни съставки на продуктите.

Португалският полузащитник Бернардо Силва не крие, че често използва услугите на "Рецепти за шампиони": "Това е добър начин да се поддържаме във форма. Когато се грижиш добре за тялото си, резултатите се виждат по време на мач."

Във футболния елит, където мачове се играят в рамките на няколко дни, подборът на храна и правилните пропорции могат да имат решаващо значение за бързото възстановяване.

Снимка: Getty Images

"На терена най-важна е енергията. Да можеш да издържиш до края на второто полувреме, да възстановиш сили за максимално кратко време, особено като имаш три мача в рамките на седем дни", твърдят светилата в спортното хранене.

"Обикновето след мач приготвяме риба, защото съдържа достатъчно полезни белтъци и омега 3 мастникиселини, което е ключово за правилното възстановяване", твърди Морияс.

"При подготовката за мачове целим да снабдим организма с вещества, които да му помогнат да изкара пълни 90 минути", добавя той.

Сокът от цвекло е основният елемент в менюто на играчите преди големи сблъсъци, Той е пълен с витамини и антиоксиданти, които помагат за правилната циркулация на кръвта, силата и издръжливостта.

Къдраво зеле, авокадо, сьомга, фреш от череши и боровинки също са сред компонентите в чинията на футболистите на Леонардо Жардим.

Консултантът Сара Остров споделя, че методите на хранене са се променили значително след присъединяването й към клуба: "Когато започнах тук се наблягаше на спагети, паста с пилешко или само паста и стек". Сега обаче повече играчите предпочитат риба или плод за десерт. Стремят се да имат балансирана и цветна чиния."

Тя дава пример със 18-годишната сензация в настоящия сезон на Шампионската лига Килиан Мбапе, който твърдо спазва наложения режим, за да осъществи мечтите и целите си.

Филип Кюнц признава, че е трудно да се проследи до колко иновативните методи на хранене са подобрили резултатите на "Монако", но е убеден, че в основата на намалелия брой контузии стои именно подборът и начинът на приготвяне на храната.

Тази вечер "Монако" приема "Ювентус" в първи полуфинален мач в Шампионската лига. Дали обаче специалните хранителни навици на "монегаските" ще им помогнат да се справят с желязната отбрана на "бианконерите" ще разберем в 21 ч. по bTV Action.