на живо

В кухнята на един "Мастършеф" от Формула 1

Майкъл Кайнес се грижи за благоразположението на пилотите и спонсорите на "Уилямс"

Когато Майкъл Кайнес губи дясната си ръка по време на автомобилна катастрофа през 1994 г., мечтата му да се превърне в световноизвестен готвач изглежда почти невъзможна.

23 години и две звезди "Мишлен" по-късно, той не само се е превърнал в основна фигура в модерната кулинария, но и се грижи за храната на някои от най-бързите пилоти във Формула 1.

Партньор и посланик на отбора на "Уилямс", 48-годишният Кайнес е щедър домакин на спонсорите на тима, инженерите и пилотите по време на дългите състезателни уикенди.

"Растях гледайки световната доминация на "Уилямс" в ерата на Найджъл Менсъл и Деймън Хил", споделя основателят на верига елитни ресторанти във Великобритания.

Формула 1 е с наситен календар от март до ноември, като състезанията са в 20 различни града. От Австралия до Абу Даби британецът прави всичко по силите си за създаването на кулинарни вълшебства в движение.

"Трябва да осигурим полезна и здравословна храна не само за нашите пилоти, но и за всички спонсори на тима по време на всеки един кръг от най-престижния автомобилен шампионат.

Кайнес подчертава важността на правилния хранителен режим за пилотите, особено след навлизането на новите правила, които изискват още повече физически усилия от тях.

Тъй като състезателите са на път през по-голямата част от годината, най-важното за тяхната храна е вкусът на дома.

Вторият пилот на "Уилямс" - канадският дебютант Ланс Строл, се храни предимно с киноа и риба, богата на протеини като сьомга и треска. А Фелипе Маса - първият бразилец след Айртон Сена, който печели домашното Гран при, рядко изневерява на печеното пиле с див ориз и доматена салата.

Според Кайнес благоразположението на спонсорите е ключът към оцеляването на тимовете във Формула 1. "Ако постигнатите резултати на пистата не са това, към което се цели отборът, то поне чрез храната можем да помогнем за добрите емоции на спонсорите през уикенда".

Наслаждавайки се на стартовете от Формула 1 между приготвянето на деликатеси, Майкъл Кайнес споделя, че е истински късметлия и изпитва удовлетворение от осъществяването на детската си мечта.