на живо

В тила на врага

Или какво е да си фен на "Ливърпул" сред "звездаши"

Getty Images

Кака разбърква топките и... "Ливърпул" ще бъде в група с ПСЖ, "Наполи" и "Цървена звезда"! Мърсисайдци ще играят в Белград - само на 390 км от София!

Два месеца по-късно и след трудно сдобиване с билети, благополучно пристигаме в столицата на Сърбия с една условност… ще трябва да гледаме срещата в компанията на местни фенове.

А Белград е... еуфория и магия в едно. От таксиметровите шофьори, до продавачите на сувенири край големите забележителности в града и служителите в официалните фен магазини на местния гранд. Защото европейският вицешампион гостува на "Мала Маракана".

Феновете се тълпят пред стадиона рано-рано и нямат търпение да се докоснат за втори път през този сезон до Шампионската лига. Охраната на мача е меко казано засилена. Органите на реда са взели всички предпазни мерки, карат ни да изхвърлим дори и монетите от портфейлите. Специални листовки ни информират, че заради последното голямо наказание на тима пиротехниката е недопустима.

Домакините, разбира се, като за мач с такъв заряд са подготвили и специална 5-минутна хореография.. такава, която със сигурност допълнително е наляла бетон в краката на футболистите на Клоп. Придружена с гръмка песен, тя заглуши напълно химна на Шампионската лига. Усеща се неопределена възбуда сред феновете на  "Цървена звезда"… предвестник на една незабравима вечер!

Обидните реплики към англичаните ехтят доста преди първия съдийски сигнал... а да си фен на "Ливърпул" сред "звездаши" не е спокойно занимание. Опитваш се да запазиш самообладание при всяка ситуация в полза на мърсисайдци, опитваш се да не показваш гневни емоции, да не скачаш на съдията при всяко нарушение и... да не се поддаваш на емоциите при голове на съперника. Освен това трябва да внимаваш какво говориш, защото не знаеш как ще реагират темпераментните сърби, когато разберат, че си от България.

Снимка: Райна Димитрова

Преди мача си мислех: "Как ще се овладея, когато "Ливърпул" вкара?". Е, не се наложи да разбера, защото през първото полувреме домакините бяха яхнали вълната на адреналина и в 22-ата минута забиха първия си пирон в сърцето на "Ливърпул". Едно 24-годишно момче взриви 55 000 по трибуните с гола си с глава за 1:0. Зрителите скачаха и пееха, а най-големите песимисти снимаха таблото с резултата за спомен. Все още никой не вярваше, че отбор от ранга на "Цървена звезда" ще победи митичния "Ливърпул" със Салах, Мане и Фирмино в редиците си.

Снимка: Getty Images

Само няколко минути по-късно обаче Милан Павков отбеляза и втория си гол. "Райко Митич" бе във въздуха. Всичко се тресеше, непознати по трибуните се поздравяваха и прегръщаха. Отново снимаха таблото, защото това е "Ливърпул".

Привържениците на домакините пееха неспирно, а след попаденията на Павков измислиха и нов рефрен, който дълго ще отеква и в моите уши.

А феновете от Англия - те сякаш не съществуваха. Сякаш гостите нямаха подкрепа на стадиона - нетипично за една от най-гръмогласните и верни агитки в света. Дори и те онемяха пред вдъхновената игра на домакините, която обезвери футболистите в лилаво (б. ред. – в този мач "Ливърпул" игра с резервния си екип).

Гледала съм "Ливърпул" и срещу "Лудогорец" в София, но преживяването в Белград бе напълно различно. Докато в България огромна маса фенове просто присъстваше на "Васил Левски", за да види любимия си английски отбор, то в сръбската столица това не бе така очевидно.

Минутите изтичат, за мое съжаление Милан Борян не се пропуква. Край! "Цървена звезда" записва историческа първа победа в групите на Шампионска лига! 

Снимка: Getty Images

Ливърпулското в мен страда. Тази загуба си беше крайно неочаквана и разочароваща. Но футболният фен в мен ликува - заради публиката и емоционалното преживяване, заради неподправената радост на хората по трибуните, на футболистите на терена, които скачат сякаш са спечелили турнира. Заради моята приятелка и колежка, която се съгласи на това пътуване. Заради привържениците на "Ливърпул", които най-чистосърдечно поздравяват домакините за самоотвержената и сърцата игра.

Заради историята, защото мърсисайдци лесно ще заличат поражението с добри мачове срещу ПСЖ и "Наполи", но "Звезда" никога няма да забрави как поднесе най-голямата изненада в Шампионската лига и прониза гранда "Ливърпул" насред Белград!