на живо

Важните полуфинали на Григор Димитров

Българинът е за седми път сред четиримата най-добри тенисисти в надпревари от серията "Мастърс 1000"

Reuters

Григор Димитров изглежда непобедим! Българският тенисист ще играе на полуфинал на тенис турнира в Индиън Уелс - една от най-престижните надпревари през годината. Той успя да си осигури място сред четиримата най-добри след два страхотни обрата - първо над световния номер 2 Даниил Медведев, а и след това над поляка с убийствен сервис Хуберт Хуркач. 

Полуфиналите не са нещо ново за Димитров. Трябва да отбележим, че той има опит в тези неща. Ще говорим с цифри. За 7-ми път в своята кариера българинът ще бъде на крачка от трофея в турнир от сериите "Мастърс 1000". 

С какво са толкова важни тези надпревари? След четирите турнира от Големия шлем (2000 точки) - Откритото първенство на Австралия, "Уимбълдън", "Ролан Гарос" и Откритото първенство на САЩ, тези 9 надпревари носят най-много точки за световната ранглиста - по 1000. 

Снимка: Reuters

В серията "Мастърс 1000" влизат турнирите в Индиън Уелс, Маями, Монте Карло, Мадрид, Рим, Торонто, Синсинати, Шанхай и Париж. 

За първи път до полуфинал Димитров достига през май 2014 г. в Рим. Тогава той успява да отстрани четирима съперници, между които Иво Карлович, Томаш Бердих и Томи Хаас, за да спори за място на финала с Рафаел Надал. Испанецът се оказва непреодолим поне на онзи етап от кариерата на българина.

Снимка: Getty Images

Но пък роденият в Хасково тенисист явно получава нужната доза вдъхновение и през август същата година впечатлява специалистите в Торонто. Преди загубения полуфинал срещу Жо-Вилфрид Цонга, той отстранява Кевин Андерсън и Тони Робредо.

Димитров ще трябва да почака повече от година за третия си полуфинал във важните турнири. През август 2016 г. той спори за място на финала на турнира в Синсинати с Марин Чилич. И този път няма успех след страхотно представяне срещу Стан Вавринка и Фелисиано Лопес.

Но пък на след 12 месеца Григор успява да се добере до финал! 2017 г. със сигурност е най-успешната в кариерата на българина до сега. В Синсинати той успя да спечели единствената си титла от серията "Мастърс 1000" (А след това да триумфира и на финалите на АТР в Лондон). Българинът е безапелационен и отстранява по пътя си Фелисиано Лопес, Хуан Мартин дел Потро, Юичи Сугита, а на полуфинал - Джон Иснър. В спора за трофея пък е категоричен срещу Ник Кирьос.

През 2018 г. Димитров играе на полуфинал на "домашния" си турнир - в Монте Карло. На пътя му отново застава Рафаел Надал, който след това ще стане шампион. 

През 2019 г. в Париж българинът се изправя на полуфинал срещу Новак Джокович. Сърбинът е в страхотна форма и впоследствие печели надпреварата. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Така стигаме до Индиън Уелс през 2021 г. След страхотната си игра в предните два мача Димитров ще трябва да преодолее и британеца Камерън Нори. Двамата са играли само веднъж един срещу друг до момента - през март тази година, когато българинът загуби. 

Дали ще видим нов финал за Димитров? Предстои да разберем!