на живо

Вече ни вярвате, нали?

"Ливърпул" най-после го направи. Спечели титлата в Англия

Reuters

"Трябва да се променим от съмняващи се във вярващи. Сега". Думите са от първото интервю на Юрген Клоп като мениджър на "Ливърпул". Четири години и половина по-късно промяната е факт. "Ливърпул" е шампион на Англия. 30-годишното чакане най-после приключи.

Харизматичният германец стъпи уверено на "Анфийлд" и накара всички да се влюбят в него - от играчите, през служителите на "Мелууд" до най-обезверените фенове, за които изразът "следващата година е нашата" се беше превърнал в част от фолклора.

През 2015 година Клоп наследи на поста Брендън Роджърс. Мърсисайдци са десети в класирането, а белезите от онова подхлъзване на Стивън Джерард и изпуснатата година по-рано титла са твърде пресни. Капитанът вече е заминал за Америка, острието в атаката Луис Суарес е в "Барселона". Още след първите си няколко месеца обаче амбициозният мъж от Шварцвалд започва да преобразява "Ливърпул"... и пише първите страници на третата си приказка.

През февруари 2001 година Клоп изненадващо получава предложение да стане играещ треньор на "Майнц 05". За една нощ от съотборник той се превръща в треньор, който трябва да реши кой от приятелите му да играе и кой не.

Юрген се нагърбва с изглеждащата непосилна за изпълнение задача да спаси отбора от изпадане в третото ниво на германския футбол. След осем седмици под наставленията на Клоп "Майнц 05" не само оцелява, но започва да мечтае за нещо много по-голямо - Бундеслигата.

След тригодишно, изпълнено с перипетии пътешествие отборът постига целта си - дебют в елита на Германия.

Силно повлиян от методите на бившия си треньор Волфганг Франк, Клоп доусъвършенства тактиката "Гегенпресинг", която по-късно го извежда до върха в Германия с отбора на "Борусия" Дортмунд, и то прекъсвайки доминацията на "Байерн" Мюнхен.

Филмите за Роки Балбоа, дългите мотивиращи речи, задушевните разговори, личният подход към всеки един член на тима - това са само част от шампионските методи на Юрген Клоп.

И въпреки че в първенство като английското критиците на високооктановия му футбол са твърде много, то сякаш на Клоп и "Ливърпул" им е писано да са заедно, защото той знае как да събужда заспали гиганти. Знае как да те накара да повярваш. Питайте Джордан Хендерсън, Трент Алекзандър-Арнолд и Андрю Робъртсън, например.

Историите им са различни, но в тях главният герой е един и същ усмихнат германец. От посредствен полузащитник Хендерсън се превръща в стълба на "Ливърпул". Става лидера, от който всички имат нужда - на терена и извън него. Заслужава капитанската лента, завещана от Стивън Джерард.

Момчетото от школата Трент Алекзандър-Арнолд сбъдва детската си мечта и въпреки че е едва на 21 вече е сред най-добрите десни защитници в света. Ако не и най-добрият. Не сте забравили гениалния му бърз ъглов удар срещу "Барселона", нали?

"Смелото сърце" Робъртсън бе закупен от "Хъл Сити" за по-малко от 10 милиона евро, а след само няколко тренировки под ръководството на Клоп започна да разгръща истинския си потенциал и да тероризира съперника по левия фланг с неуморните си спринтове и креативните си пасове.

Снимка: Getty Images

В Германия има дума за хора като Юрген Клоп - "Menschenfanger." Това е някой, който може да те убеди да направиш нещо, което самият ти не вярваш, че е възможно. Може би затова играчите приемат присърце философията "всичко или нищо", която изповядва Клоп. Може би точно затова феновете си припомнят, че когато "Ливърпул" играе, всичко е възможно. Дори когато изглежда, че няма надежда. Защото в същността си Юрген Клоп и "Ливърпул" са еднакви - амбициозни, жадни, непреклонни... и вярващи.

"Футболът е единственото по-вдъхновяващо нещо от киното. Събуждаш се на другата сутрин и магията не е изчезнала. Нокаутирал си Драго (б. ред. - съперник на Роки Балбоа). Всичко е истина.", казва Клоп.

След първата си титла с "Борусия" Дортмунд, наставникът се сдоби с песен: "Kloppo du rockstar". В "Ливърпул" той си заслужи паметник, защото в сърцата на феновете вече заема място до Бил Шенкли, Боб Пейсли и Кени Далглиш. Място, отредено само за създателите на легенди.

Снимка: LiverpoolFC.com

През първия си сезон при Клоп отборът завършва осми, но с всеки следващ има категоричен прогрес - от завръщането в Шампионската лига, през изгубения от "Реал" Мадрид финал в Киев, точката по-малко от "Манчестър Сити" и шестото качване на европейския връх. До английската корона. А що се отнася до "червената" Клопова приказка... всяка хубава книга се нуждае от продължение, нали?