на живо

Велик играч, но и велик треньор (ВИДЕО)

Топ 10 на магнитите за трофеи във футбола

Някои прекарват цялата си кариера без да спечелят важен трофей. Други трудно намират свободно място във витрината с купи и медали. Успехите във футбола зависят от редица фактори, които могат да лишат страхотни играчи от постижения и същевременно да донесат слава на други с далеч по-скромни възможности.

Великата игра има и родени победители, оставили следа като футболисти, а после и като треньори. Андреа Пирло, Стивън Джерард и Оле Гунар Солскяер са част от легендите, тръгнали по този път. Други обаче отдавна вървят по него и вече са стигнали далеч.

Нашият топ 10:

10. Антонио Конте - от обичания капитан до големия враг. Като футболист бившият защитник изведе "Ювентус" до пет титли в Италия и триумф в Шампионската лига между 1991 и 2004 г.

Стана треньор на "бианконерите" през 2011 г. и ги направи шампиони на Италия в три поредни сезона. Преди това спечели Серия "Б" с "Бари". В дебютната си кампания в Англия превзе Висшата лига с "Челси".

Със заставането начело на "Интер" през 2019 г. Конте разочарова "бяло-черната" част от Торино, която смята решението му за измяна заради враждата с миланския гранд. Дали обаче няма именно Конте да е треньорът, сложил край на доминацията на "Ювентус" в Серия "А"?

9. Юп Хайнкес - магнитът за трофеи. Хайнкес има 3 титли, Купа на Германия и Купа на УЕФА с "Борусия" Мьонхенгладбах като футболист.

Остава неизползвана резерва във финала на световното първенство през 1974-а, когато Западна Германия (ФРГ) печели. Само две години по-рано триумфира на европейското първенство.

През 1998 г., вече като треньор, Хайнкес изведе "Реал" Мадрид до първа Шампионска лига след над три десетилетия без ценния трофей. 15 години по-късно оформи требъл с "Байерн", включващ Шампионската лига.

Любопитното е, че през 2017 г. баварският колос направи всичко, за да го върне на мястото на уволнения тогава Карло Анчелоти. Хайнкес прие и успехите не закъсняха - титла в Германия и полуфинал в Шампионската лига.

8. Диего Симеоне - или как да прекъснеш доминацията на "Реал" Мадрид и "Барселона". Във футболната си кариера Чоло може да се похвали със 106 мача за националния отбор на Аржентина, с който на два пъти спечели Копа Америка.

Прибавяме и клубните му успехи - дубъл в Испания с "Атлетико" (1996), Купата на УЕФА (1998) с "Интер" и Скудетото в Италия с "Лацио" (2000).

Ударният старт в треньорската професия - Апертура с "Естудиантес" и Клаусура с "Ривър Плейт", осигури на Симеоне завръщане в "Атлетико" Мадрид. Последваха Купа на УЕФА, Купа на Испания, титлата в Примера дивисион. Под ръководството на специалиста от Буенос Айрес "дюшекчиите" на два пъти бяха съвсем близо и до триумф в Шампионската лига - през 2014 и 2016 г.

7. Брайън Клъф - голаджията и двата подвига. Като играч той отбеляза невероятните 251 гола в 274 мача за "Мидълзбро" и "Съндърланд" в периода 1955-1964. За съжаление, кариерата на нападателя бе прекратена преждевременно поради контузия.

Така Клъф се впусна в треньорството рано - само на 30-годишна възраст. Качи "Дарби Каунти" в елита, след което направи "овните" шампиони. Пое опашкаря във втора дивизия "Нотингам Форест" през 1975-а и 5 сезона по-късно отборът от Източен Мидлендс вече имаше две европейски купи във витрината си.

Единственият трофей, който се изплъзна на Клъф, е ФА Къп. В най-стария турнир в света той има един финал през 1991 г., загубен от "Тотнъм".

6. Марио Загало - "Стария вълк". Първият със световна титла и като играч, и като треньор. По време на активната си кариера той е крило, всяващо страх в съперниците. Вдига купата на Жул Риме с Бразилия през 1958 г., след което повтаря упражнението 4 години по-късно.

Успехът продължава да е с него и през 1970 г., когато извежда "Селесао" до триумф на Мондиала в Мексико, вече в ролята на селекционер.

Цели 24 години след това, Загало е помощник-треньор на Бразилия, а тимът стъпва на световния връх в онова незабравимо за родните фенове американско лято.

5. Карло Анчелоти - вторият с три купи от Шампионската лига като треньор. Безкомпромисният полузащитник бе част от мощния "Милан", който газеше в края на 80-те и началото на 90-те.

С "росонерите" вдигна две поредни КНК и Скудетото в Серия "А". Паметен е голът му от дистанция при разгрома с 5:0 срещу "Реал" Мадрид в полуфиналите на европейската купа през 1989 г. Има бронзов медал с Италия от Мондиал 1990.

Неговата треньорска кариера също буди възхищение. Първият му ценен трофей с "Милан" е Купата на Италия през 2003 г. Последваха два триумфа в Шампионската лига с тима от "Сан Сиро", един с "Реал" Мадрид и успешни престои в "Челси" и "Пари Сен Жермен". В момента Анчелоти води амбициозния английски "Евертън".

4. Франц Бекенбауер - световен шампион с ФРГ и като играч, и като треньор. Създател на ролята "либеро" - изтеглен централен бранител, умеещ да подава като плеймейкър.

"Кайзера", както наричат Бекенбауер, е в основата на възхода на "Байерн" Мюнхен, с който спечели титлата в Германия 4 пъти и стъпи на европейския връх в три поредни сезона между 1973 и 1976 г. През това време бе капитан на отбора на ФРГ и стана европейски шампион през 1972-а и световен две години по-късно. В края на футболната си кариера помогна на "Хамбургер" да триумфира с титлата в Бундеслигата през 1982 г.

През 1990 г. Бекенбауер, вече като селекционер, триумфира на мондиала с ФРГ, превръщайки се в първия, извел тима си до световната титла и като футболист, и като треньор. Към постиженията му добавяме и първото място във Франция с "Олимпик" Марсилия през 1991 г., Сребърната салатиера с "Байерн" (1994 г.) и Купата на УЕФА с баварците през 1996 г.

3. Зинедин Зидан - властелинът на Шампионската лига! През 2017 г. , в едва втория си сезон начело на "Реал" Мадрид, легендата изведе кралския клуб до титлата в Испания и купата от Шампионската лига. Дубъл, който "лос меренгес" не бяха постигали от 1958 г. За мнозина обаче Зидан бе късметлия.

Той смълча критиците два сезона по-късно, когато стана първият треньор с три поредни триумфа в Шампионска лига.

И това до постиженията му като играч: световната и европейска титли с Франция, успехите с "Ювентус" и "Реал", включително спечелването на Шампионската лига през 2003 г. и незабравимото воле срещу "Байер" по пътя към върха.

2. Пеп Гуардиола - лудият гений! Каталунският специалист е един от най-великите треньори, а постиженията му казват всичко. От доминацията с любимата "Барселона", през успехите с "Байерн" и рекордите с "Манчестър Сити". Трикратен шампион на Испания и Германия, двукратен на Англия. Два триумфа в Шампионската лига с магическото трио Меси, Шави и Иниеста.

Добавяме това към 15-те трофея с "Барселона" като футболист между 1990 и 2001 г., когато записа 263 мача за "блаугранас" и бе рамо до рамо със Стоичков. Пеп бе част от Дрийм тийм, сега създава свои, а пред него е единствено идолът му.

1. Йохан Кройф - учителят и вдъхновителят. Нидерландецът е истински феномен - един от най-великите като играч, а след това и като треньор. В кариерата си той бе емблемата на Тоталния футбол на "Аякс", с който стъпи на три пъти на европейския връх в началото на 70-те. През 1973-а помогна на "Барселона" да сложи край на 14-годишното чакане за титлата в Испания.

Премина със завидна лекота към треньорството и успехите със същите тези отбори продължиха. Кройф не просто вдигна общо 14 трофея. Той осъществи революция във футбола, остави своята следа и накара милиони да се влюбят в играта.