на живо

Време е за Бундеслигата: Кой е достатъчно смел да предизвика "Байерн"?

Нов сезон, нови надежди за "Борусия" Дортмунд и компания

Reuters

След английската Висша лига, френската Лига 1 и испанската Ла Лига дойде време за първия мач от сезон 2020/21 и в германската Бундеслига. Началото на кампанията е тази вечер с мач между традиционния шампион (осем поредни титли) "Байерн" Мюнхен и винаги готовия за изненада тим на "Шалке 04" .

Бундеслигата си има всичко - страстни фенове, американски таланти, световни звезди като Роберт Левандовски, пълен хегемон в лицето на "Байерн" Мюнхен и силна група от преследвачи, обикновено водена от "Борусия" Дортмунд.

Баварците и всички останали

"Байерн" Мюнхен спечели осма поредна титла и триумфира по безапелационен начин в Шампионската лига след 11 победи в 11 мача в турнира. Грандът бе безкомпромисен по пътя към европейския връх, като на 1/4-финалите срази с 8:2 "Барселона".

Снимка: Reuters

Но миналия ноември малцина смееха да мечтаят за втори требъл след 2013 г. При Нико Ковач баварците стигнаха до седмо място в класирането. След поемането на юздите от Ханзи Флик тимът заигра по различен, по-вдъхновен начин, и спечели 58 от възможни 60 точки в последните си 20 мача.

До зимната пауза миналата година лидер в Бундеслигата бе отборът на "РБ Лайпциг". "Червените бикове" на Юлиан Нагелсман стигнаха до полуфиналите в Шампионската лига, но загубиха едно от най-ценните си оръжия в атака - Тимо Вернер. Германецът премина в "Челси" и все още не му е намерен заместник. Треньорът ще трябва да мисли нови свежи варианти в атака.

Снимка: Getty Images

"Борусия" Дортмунд разполага с една от най-опасните атаки в световния футбол, а тимът на Люсиен Фавър бе на косъм да изхвърли "Пари Сен Жермен" на 1/8-финалите в Шампионската лига. След пропадналия (засега) трансфер на Джейдън Санчо в "Манчестър Юнайтед" и при наличието на най-добрия млад централен нападател в момента - Арлинг Холанд, с привличането на обещаващия 17-годишен британец Джуд Белингам и опита на Марко Ройс, Матс Хумелс и Емре Джан, "жълто-черните" отново са фаворити в битката срещу "Байерн".

Снимка: Reuters

"Байер" Леверкузен стигна до 1/4-финалите в Лига Европа, но голямата звезда Кай Хаверц напусна в посока "Челси". "Аспирините" привлякоха за негов заместник чешкия национал Патрик Шик, но тепърва ще видим доколко той ще пасне на схемата на Петер Бош.

Снимка: Reuters

Отборите на "Унион" Берлин и "Фрайбург" оставиха отлични впечатления през миналата кампания, а "Борусия" Мьонхенгладбах и "Херта" Берлин със сигурност имат по някой скрит коз в ръкавите си.

Новото нормално

През месец май Бундеслигата бе първото от петте топ първенства в Европа, което възобнови програмата си след началото на пандемията от коронавирус. Мачовете бяха без публика и при строги противоепидемични мерки.

От началото на този сезон феновете, макар и в малко количество ще се завърнат по стадионите. На виртуална среща между представители на федералните щати бе решено на двубоите да присъстват единствено привърженици на домакинските отбори, като капацитетът на съоръженията може да бъде запълнен до 20%.

На откриващата среща тази вечер на "Алианц Арена" първоначално бе решено да присъстват около 7500 зрители, но заради увеличаващия се брой на заразени в Бавария, местната власт реши мачът да бъде при закрити врата.

Присъстващите на срещите ще трябва да предоставят свои данни, за да бъдат открити незабавно при случаи на COVID-19. Отварянето на стадионите в Бундеслигата е пробно, а периодът на теста е шест седмици.